#4.2 Astrid: Of ketchup na opening in de koeling moet,hangt af van de zuurgraad, de hoeveelheid azijnzuur en het zoutgehalte. De hoeveelheid suikers doet er eigenlijk niet toe, daar is altijd ruim voldoende van voor bederforganismes en de tomatenpulp in ketchup is sowieso een heel rijk groeimedium. De azijn in ketchup dekt het veiligheidsrisico af, mits de pH voldoende laag is. Voor alle commerciële ketchups is dat gewoon in orde. Ziekteverwekkers kunnen dan niet groeien en sterven zelfs af. Ik denk maar ik ken natuurlijk niet de samenstelling van de huidige Heinz dat geopende Heinz ketchup ook nog wel buiten de koelkast bewaard kan worden. Alleen de opmerking op het label "na opening gekoeld bewaren" suggereert dat het een mild product is en dat verkoopt beter. Zo is ooit een sappenfabrikant heel lang geleden, of het Coolbest was (nog voor het van FCDF was), weet ik niet meer, begonnen zijn ook bij kamertemperatuur stabiele sapjes in de koelkast te verkopen. Dat verkocht beter dan hetzelfde sap buiten de koeling. Mensen dachten namelijk automatisch dat het beter/verser zou zijn..
Maar het is ook een beetje een zekerheid dat als je ketchup wel in de koeling zet na openen dat het langer houdbaar blijft, zeker voor die mensen die het nu juist niet zo snel opmaken, kan de fabrikant nooit zeggen dat je het niet goed bewaard hebt als het te sel bederft ondanks koeling, want je volgt tenslotte hun aanwijzingen op.
Ik heb overigens nooit ketchup in huis, maar dit soort producten zou ik automatisch in de koeling zetten, juist vanwege het voorkomen van bederf door het te warm te bewaren, of het nu moet of niet.