De grutto’s in Zuidwest Friesland hebben opnieuw een slecht broedseizoen gehad. Dat maakte weidevogelonderzoeker Jos Hooijmeijer (RUG) dinsdag bekend. "Waarschijnlijk is bij niet meer dan één op de twintig gruttoparen tenminste één jong uitgevlogen", schat hij. In de rest van Nederland is het niet veel beter. Oorzaken voor het slechte broedseizoen zijn rovers als vossen, marters en kraaien en het feit dat de grutto en andere weidevogels vrijwel geen goede jaren meer kennen. Veel kuikens sneuvelen door voedselgebrek. Naar schatting broeden er zo'n 30.000 gruttoparen in Nederland. In de jaren '80 was dat nog 100.000 paar.
Kening fan 'e Greide - 301 Moved Permanently
Lees ook
- 29 Predatie en weidevogels - een onbegrepen drama 13 mei 2023
-
11
+Natuurbescherming betekent inzetten op natuurlijke systemen die hier thuishoren 31 aug 2022
-
13
+De veldleeuwerik als Paard van Troje 28 jan 2022
-
23
+Meer geld, minder leeuweriken - over het geld dat de boerennatuur verdrong 20 jan 2022
- 10 Pretpakket weidevogelbeheer 17 dec 2021
- 1 Vogelbeschermers vragen om bekeuringen 20 mei 2019
-
3
+Frankrijk mag straks niet ongestraft op Nederlandse nationale vogel jagen 17 jan 2019
- 7 ‘Blind door kip, aardappelen, brood en cola’ 17 okt 2016
- 0 Grutto ‘met uitsterven bedreigd’ 8 nov 2015
- 1 Ondervoeding beschadigt microbioom darm 6 jun 2014
De conclusie zou dan zijn: 'Afschot predatoren en het voorkomen van de effecten van slecht weer zijn nodig om de gruttostand op te krikken. De landbouw is een minder belangrijke negatieve factor voor de grutto in Nederland dan we op basis van berichtgeving zijn gaan denken.'
Simon, zou jij die stelling een WUR-hoogleraar willen voorleggen en hem/haar willen vragen daarop middels een tekst te reageren? Wouter v.d. Weijden zou jij ook op die stelling willen reflecteren? Niet hier, maar in een hoofdtekst (aan ons te sturen dus). Beide teksten publiceren we dan gelijktijdig.
In 'Vroege vogels' werd uitgelegd dat de weidevogelstand achteruit gaat omdat veel eieren en kuikens opgevreten worden. Daarnaast zijn er geen jaren meer waarin het broedsucces groot is, zodat slechte jaren (door slecht weer) niet meer gecompenseerd worden.
Henric, voor die opmerking ben ik te dom. Leg uit.
De rubriek In de Media (die we ook na de zomer in dit - nog iets aan te passen formaat -handhaven, geeft heel feitelijk weer wat de media schrijven en - voorzover we dat kunnen - wat het betekent. Het kan ook aanleiding zijn voor een feitelijk gesprek over wat een bericht (nou eigenlijk) inhoudt.
Vervang in het stukje 'het slechte broedseizoen' door 'de afname van de weidevogels' en het geeft weer wat in 'Vroege vogels' gezegd werd.
Simon, een stukje daarover zou zeer welkom zijn voor onze lezers.