Op de Horecava lanceren vijf garnalenvissers uit Zoutkamp (Groningen) vandaag het nieuwe duurzame garnalenmerk Solt. Ze noemen hun vangstmethode, verwerking en transport duurzaam. Het pellen van de garnalen gebeurt met een speciale pelmachine. De garnalen hoeven hierdoor niet van de Nederlandse kust, via Marokko naar het winkelschap. Daarnaast blijven de garnalen langer vers en hoeven er geen benzoƫzuur of andere kunstmatige kleur- of smaakstoffen aan te worden toegevoegd. Dat draagt bij aan de natuurlijke smaak van garnalen, aldus Solt. Zo smaken dus echte Hollandse garnalen echt, zegt Felix Wilbrink.
Duurzaam Bedrijfsleven - Vissers brengen duurzaam garnalenmerk op de markt
Lees ook
De garnalen van Solt, echt puik spul, blijven wat langer goed doordat ze na het pellen even onder hoge druk zijn gebracht. Ze lijden er niet onder, maar micro-organismen in de garnalen worden er mee om zeep geholpen. Deze techniek van conserveren - ooit bedacht om operatiegereedschappen volkomen steriel te maken - werd vorig jaar goed beschreven op Foodlog door Nick Trachet: Pascalisatie (20 april 2016).
Hier zit ik persoonlijk op te wachten; een Ned. garnaal, die niet alle windstreken opgegaan is met verwerking.
Ben benieuwd.