De Europese commissie heeft een platform gelanceerd ter bestrijding van voedselverspilling. Het ‘Platform on Food Losses and Food Waste’ zal bestaan uit 70 leden die de regering, de private sector, wetenschappers en internationale organisaties moeten vertegenwoordigen. Het platform zal regelmatig vergaderen om informatie te delen en methodes te ontwikkelen om de afvalstroom te beperken. Een punt van aandacht is de aanduiding ‘tenminste houdbaar tot'. Veel consumenten abusievelijk denken dat die betekent dat ze na die datum voedsel niet meer kunnen gebruiken. Na de datum is slechts de kwaliteit niet meer gegarandeerd. Denemarken wist sinds 2011voedselverspilling met 25% te verminderen door gecoördineerde actie.
FoodNavigator - EU launches platform to fight food waste
Lees ook
- 1 Oma’s recepten zijn duurzaam en betaalbaar, denkt Deense minister 28 aug 2024
-
0
+Nieuw platform biedt ‘digitale markt’ voor overschotten 30 mei 2018
- 12 EU-beleid voedselverspilling mist meetbare doelen 19 jan 2017
- 0 Denemarken opent eerste ‘overschottensupermarkt’ voor iedereen 24 feb 2016
- 3 Timmermans geeft aanzet tot kringloopeconomie 2 dec 2015
- 1 EU zwakt conceptregelgeving ‘circulaire economie’ af 22 nov 2015
- 4 Juul maakte Denen trots op armoedig eten 13 sep 2015
- 0 Deense vet-taks mogelijk illegale staatssteun voor vlees en zuivel 9 feb 2015
- 0 ‘Return of the curvy cucumber’ 2 okt 2013
- 0 Ook EU buigt zich over duurzame voedselvoorziening 16 jul 2013
Dweilen met de kraan open vandaag.
- Wat vindt dit Europese platform van het omzetten van eetbare kalfjes in elektrische stroom?
- het niet meer mogen mee-eten van andermans bordje zoals in Freiburg?
- het door fietsen de calorieën van een Marsreep laten verdampen, waarna je meteen weer aan een 2e Marsreep toe bent?
De Europese Commissie stelt naast het platform nog andere, concrete maatregelen voor om voedselverspilling tegen te gaan, meldt VILT. Zo moet er een gemeenschappelijk meetinstrument komen voor nauwkeurige cijfers en beleid opgesteld worden ten aanzien van een beter gebruik van houdbaarheidsdata. De Commissie wil ook lidstaten stimuleren tot het aanpassen van de (voedselveiligheids)wetgeving om voedseldonaties te versimpelen en de verwaarding van bijproducten te stimuleren. Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis: ‘’Dit is nog maar het begin van een sterke betrokkenheid om zo tegen 2030 voedselverspilling met de helft terug te dringen’’.