De zuivelindustrie kan profiteren van het handelsakkoord CETA tussen Canada en de Europese Unie. Dat verwacht EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Nederland mag nu maximaal 12 miljoen kilo kaas exporteren naar Canada. In een overgangstijd van zes jaar gaat dat naar 30 miljoen kilo kaas, 16.800 ton extra kwaliteitskaas en 1.700 ton extra kaas voor de verwerkende industrie (bijvoorbeeld voor pizza's, tosti's en pastasauzen). Dat meldt zuivelzicht. Daarmee kan de kaasexport zich ruim verdubbelen. In het CETA-verdrag erkent Canada 143 beschermde geografische oorsprongsbenamingen. Dat gaat van de Franse Roquefort-kaas en de Noord-Hollandse Goudse kaas tot aan vleeswaren als Schwarzwalder Schinken.
Door Ceta verdubbeling EU-kaasexport Canada - ZuivelZicht
Lees ook
-
6
+Tweede Kamer neigt naar groen licht voor CETA, nu de Eerste nog 13 feb 2020
-
11
+Vrije handel met Canada: kaas ruilen tegen genetisch gemodificeerde zalm 22 sep 2017
- 0 Europees Parlement stemt in met CETA 15 feb 2017
- 0 Neus ‘kaassnuffelaar’ verzekerd voor £5 miljoen 11 okt 2016
- 0 Kwart Nederlandse voedselexport naar Duitsland 18 sep 2016
- 13 FrieslandCampina probeert kaasprijs op te drijven 29 mei 2016
- 0 Volgend referendum gaat mogelijk over TTIP 10 apr 2016
- 1 Verzet tegen Hollandse kaas onder Duits DMK ‘vaag en niet doordacht’ 17 mei 2015
- 0 Vlamingen eten meer Belgische kaas dan Walen 21 apr 2015
- 1 Culinair ontdekt: futurisme en traditie 14 mei 2014
OK, er liggen kansen als de zuivel gaat schuiven van melkpoeder naar de betere kazen. Maar de suggestie wordt nog steeds gewekt dat door CETA en TTIP het totale melkvolume kan groeien. Is er iemand die daarbij denkt aan mínder melk?
Check dat vanavond maar eens in de zaal met Alfa-boeren.
Ik moet overigens een beetje glimlachen om de stelligheid waarmee je nu al een tijdje zulke cijfers poneert.
Wouter, er gaat zoveel melk in de foliekaas en waardeloze poeder, dat CETA wel degelijk een oplossing is om een rendabeler product te maken zodat er juist minder gemolken hoeft te worden. Nederland exporteert - er zijn verschillende cijfers - ca. 80%. Dus zelfs bij krimp tot bijv. 70% van de huidige productie moeten we nog 50% wegkrijgen. Nu gaat 80% van het bestaande volume slechts als kostendekking weg. Ergo: er is nog een boel te winnen op 30% van het bestaande volume. Het kan een ruime winstverdubbeling betekenen. (en ik weet wel: ik houd nu even geen rekening met de bestaande fabrieken en hun capaciteit, maar toch .... zie het perspectief eventjes in de juiste lijn en het beeld is opeens heel anders)
Leuk bericht voor de Europese, maar niet voor de Nederlandse zuivel. Heeft Nederland niet als enige lidstaat een fosfaat- en een stikstofplafond, naast het ammoniakplafond? En moeten we volgend jaar niet fors krimpen om de derogatie te behouden?
Onthutsend dat het luchtfietsen zelfs in deze voor de derogatie cruciale fase nog doorgaat.