Ben & Jerry's introduceert vanaf half februari in de VS 4 smaken veganistisch ijs, die niet van 'echt' te onderscheiden zijn.
De ijsmaker komt daarmee tegemoet aan een langgekoesterde wens van veganisten - dat bleek wel uit een door 28.000 mensen ondertekende petitie. "Jarenlang hebben niet-zuiveleters met afgunst hun vrienden zien genieten van de onvergelijkelijke Ben & Jerry's smaken. Maar nu draaien we dat om", aldus Ben & Jerry's in een verklaring. Het veganistische ijs is er in de smaken Chocolate Fudge Brownie, Chunky Monkey, Coffee Caramel Fudge en P.B. & Cookies. Die laatste twee zijn er alleen in de 'non-dairy frozen desserts'-versie.
Ben & Jerry's heeft er twee-en-een-half jaar over gedaan om het ijs te ontwikkelen, omdat het bedrijf er zeker van wilde zijn dat het ijs net zo'n verwennerij zou zijn als de normale roomijsvarianten. Zo lang heeft het bedrijf er nog nooit over gedaan een nieuwe smaak te ontwikkelen. In plaats van melk en eieren gebruikt Ben & Jerry's amandelmelk en kokosolie. Om het mondgevoel en de textuur van het normale ijs te evenaren, richtte de ijsmaker een nieuw proces in. Ook maakt Ben & Jerry's inmiddels zijn eigen amandelmelk.
Time - Ben & Jerry's Is Making Vegan Ice Cream and You Can Try It Soon
De ijsmaker komt daarmee tegemoet aan een langgekoesterde wens van veganisten - dat bleek wel uit een door 28.000 mensen ondertekende petitie. "Jarenlang hebben niet-zuiveleters met afgunst hun vrienden zien genieten van de onvergelijkelijke Ben & Jerry's smaken. Maar nu draaien we dat om", aldus Ben & Jerry's in een verklaring. Het veganistische ijs is er in de smaken Chocolate Fudge Brownie, Chunky Monkey, Coffee Caramel Fudge en P.B. & Cookies. Die laatste twee zijn er alleen in de 'non-dairy frozen desserts'-versie.
Ben & Jerry's heeft er twee-en-een-half jaar over gedaan om het ijs te ontwikkelen, omdat het bedrijf er zeker van wilde zijn dat het ijs net zo'n verwennerij zou zijn als de normale roomijsvarianten. Zo lang heeft het bedrijf er nog nooit over gedaan een nieuwe smaak te ontwikkelen. In plaats van melk en eieren gebruikt Ben & Jerry's amandelmelk en kokosolie. Om het mondgevoel en de textuur van het normale ijs te evenaren, richtte de ijsmaker een nieuw proces in. Ook maakt Ben & Jerry's inmiddels zijn eigen amandelmelk.
Ha, leuke researchvraag. Internetbronnen. Water en CO2.
Ongeveer de helft van een regular B&J ijs bestaat uit 'duurzaam geproduceerde melk', lees ik.
In vergelijking van regular met vegan zijn diverse onbekenden: verhouding van het substituut amandelmelk plus kokosolie versus melk plus eieren in de ´regular´ B&J. Het is appels met peren, dus geen vergelijk. Toch een poging.
Bij amandel vind ik melding (Yale Univ.) van een geringe carbon footprint, ongeveer de helft van groente. Of zelfs negatief door hergebruik van schillen, doppen en andere biomassa als veevoer en brandstof. De footprint van melk is ongetwijfeld hoger; eieren - geen idee.
Daarnaast is er 5 liter irrigatiewaterverbruik per nootje. In de melk voor consumptie zit soms maar 2% echte amandel, voor rest aangelengd met water met wat suiker. (In sojamelk zit bv maar ca 7% sojabonen). Amandelproductie vindt voor 80% in California plaats en draagt daar aanzienlijk bij aan de jarenlang aanhoudende verdroging.
Productie van koemelk heeft ook hoog waterverbruik maar vindt veel verspreider plaats.
Blijft de vraag naar de kokosfootprint...
B&J meldt in halleluja-stemming 'Almonds All Around!' Waar vind ik de melding van eigen productie, en hoe duurzaam is die? Onvindbaar op de US-site.
Kortom, vragen aan de ijsboer. En de veganist hoeft zeker nog niet uit te gaan van een milieuvriendelijker ijsje.
De footprint van ice cream op zich is een verhaal apart.
Weet hier iemand te vertellen wat de ecologische footprint van amandelmelkijs is?