Het Australische wijnbedrijf De Bortoli investeerde de afgelopen 10 jaar meer dan $15 miljoen om de eerste zero-waste wijnmaker te worden. De Bortoli bracht de hoeveelheid jaarlijks te storten afval terug van 300 naar 48 ton. De grootste winst boekte De Bortoli met de overstap van natriumhoudende chemicaliën op stoffen op basis van kalium. Dat maakt het mogelijk afvalwater te hergebruiken en het kaliumhoudende bezinksel aan te wenden als meststof voor de wijngaarden. Daarnaast gingen alle aspecten van het wijnmaakproces op de helling, van koeling, verlichting en verpakkingen via filterpompen en compressors tot composteersystemen voor de druivenschillen, -steeltjes en pitten.
The Guardian - Wine without waste: De Bortoli aims to be Australia's first zero-waste winery
Lees ook
- Nederlandse satelliet betrapt Braziliaanse, Pakistaanse en Indiase stortplaatsen op methaanlekken 11 aug 2022
-
0
+Australische wijnstokken strekken zich uit tot aan de maan 8 jul 2019
-
0
+Zuid-Australië probeert fruitvliegjesvrij te blijven 19 dec 2017
- 14 Diepvries wapen tegen voedselverspilling 7 jul 2016
- 0 Plastic maken met eierschalen 5 jul 2016
-
0
+6% Australiërs dumpt graan volledig, consumptie daalt 30% 3 mei 2015
- 0 Massachussetts stelt composteren voedselafval verplicht 1 okt 2014
- 0 Pindakaas ‘geruimd’ na salmonella-affaire 28 mrt 2014
- 0 Bijna geen afval meer in Britse voedingsindustrie 3 mrt 2014
- 2 Indonesië krijgt eigen rundvlees niet op de rit 17 dec 2012