In de komende weken onderzoekt beeldreporter Linda Hakeboom voor foodlog.nl wat 'lokaal eten' is.
Vanuit het oude ministerie van LNV - nu opgegaan in dat van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie - werd ons gevraagd of we eens wilden nagaan wat 'lokaal eten' zou kunnen zijn en of het wel uit kan. Dat vonden we een aardige uitdaging. LNV maakte het financieel mogelijk en Linda ging voor ons de deur uit.
Als voorproefje ging Sanny Visser een tijdje geleden de markt in Utrecht op. Daar ontdekte ze hoe gewone mensen denken over 'lokaal eten'.
LesLokaal I - het varken from dickfoodlognl on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een aardig raadseltje bij deze uitzending: hoeveel sterren denk je dat deze varkens hebben als je kijkt naar de ruimte die ze hebben?
1*, maar 2* zou wel kunnen, gezien de ruimte. Aardig opzetje les 1. Daar moet beslist heel veel van komen....
Het begrip 'lokaal' is betrekkelijk.
Een groep varkensboeren in de Ardennen heeft het aardig voor elkaar. In hoeverre ze staatsteun krijgen weet ik niet. Wel dat ze een bijzondere 'certificering' en daaraan gekoppeld controle-systeem hanteren en via lokale slagers hun vlees (tot in Zeeuws-Vlaanderen: La Couronne Philippine) verkopen. De kwaliteit is inderdaad zeer goed.
Info ook over de zelfopgelegde kwaliteitsregels vind je hier:
http://www.pqa.be
Dus 'lokaal' (nationaal) kan wel degelijk. De Belgen hebben het voordeel, dat de vleesprijzen in de supers sowieso al een stuk hoger liggen dan in Nederland. Het is wel eens schrikken als je bij Colruyt binnenstapt; zeker voor snijwaren.
Bijzonder is, in het licht van een discussie hier vorige maand waar sommigen het 'afvalvarken' promootten, dat restvoedsel van restaurants etc. etc. taboe is.
Op de site vind je ook wat ze wel mogen eten, en in hoeverre anti-biotica niet en wel acceptabel zijn.
Onze dochter bezocht zowel boeren als de locale slagerij die distribueert en was erg onder de indruk.
Ik denk dat ze een ster hebben, die onder hun staart. Geen sterren in een welzijnstraject. Boer vertelt zelf dat de varkens verdwijnen in het grote circuit.
Geschatte ruimte die deze dieren hebben is normale 0.8 vierkante meter per dier. Geen extra speeltjes, wel ruim daglicht.
De slager koopt zijn grondstoffen in omdat hij met zelfslachten de vaste kosten en vierkantsverwaarding niet in euro's om kan zetten en daardoor een te hoge kostprijs krijgt.
Guillaume, nette film over het PGA varken. Subtiel wordt het slachten zelf buiten beeld gehouden, ook de Walen(Belgen) kennen hun gevoelsgrenzen? Verder viel me op dat de varkens redelijk licht(kg) geslacht worden. Is dit bewust of toeval? Ik zit in de Good Farming Star te leveren op bijna 95kg geslacht gewicht. Heb je info over uitbetalingsprijzen en resultaten van groei en classificatie. De Belgische piëtrain staat bekend om zeer hoog percentage mager vlees wat smaak en malsheid(te droog) niet bevorderd.
Paul, varkenshouder, ziet het uiteraard goed. Maar zien de andere kijkers ook hoe krap 0,8 m2 is?
Nu weer door naar het filmpje: kan lokaal, cq. is het een zinvolle notie? Van aflevering tot aflevering hopen we een stapje verder bij het antwoord te komen.