Volgens Wouter van der Land hangt het van de context af, of een 'ambachtelijke uitstraling' als ambachtelijk of nep wordt gezien. Voor Wouter Klootwijk was het echter zonneklaar: de olie was vliegveldnep van de bovenste plank, alleen het strootje om de hals ontbrakt nog.
Het bracht een vraagstuk bij me naar boven waar ik al een paar maanden op loop te kauwen en nog steeds niet uit ben. Stel, je komt een kaas tegen van een uitstekende ambachtelijke kaasmaker. De kaas smaakt prima. Hij wordt verkocht in een ambachtelijke omgeving. De makers hebben er echter iets wetenschappelijks mee gedaan zodat de kaas de claim cholesterol verlagend mag dragen. Ze hebben het procedé nog gepatenteerd ook en zijn er natuurlijk apetrots op.
Stel dat zo'n case echt bestaat - wat het geval is - en je komt hem tegen op een landelijke fietstocht door van die romantische landerijen. Bij dat schattige boerenwinkeltje. Vol trots toont de boer je z'n Pro-Active-achtige kaas - in beperkte oplage, uiteraard - die nog eens fantastisch smaakt ook.
Wat denk je dan? En wat denk je dat andere consumenten denken?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Beter spul dan Becel. Want het smaakt.
Voor iemand mocht denken dat die kaas van een monsterverbond tussen Campina en Unilever komt: nee dus, de kaas is echt écht. Dwz gemaakt en bedacht door de kaasmaker die hem je laat zien en proeven. Hij, zijn vrouw en kinderen zijn geen stand-ins die je 'ambachtelijk' staan te belazeren met een industrieproduct.
Dus: liever kaas dan namaak. om maar eens en klassieker te gebruiken.
Er is nou eenmaal een verband tussen eerlijkheid en geloofwaardigheid.
Ik denk jammer, weer een kaas die ik niet wil eten. Ik ben een zeer fel tegenstander van de huidige cholesterolverlagingshype.
Consumenten die wél geloven in de cholesterolhypothese zullen waarschijnlijk denken "liever deze dan de gangbare". Ik denk dat ze er waarschijnlijk iets meer van zullen eten ook.
Persoonlijk vind ik zo'n product niet ambachtelijk, ambachtelijk betekent voor mij onder andere "zonder gerotzooi"...
Ik verwacht van de ambachtelijke kaasmaker geen wetenschappelijke invalshoek, maar gewoon ambachtelijkheid.
Als kaas mij een hoog cholesterolgehalte zou geven, en ik daardoor voor het functioneren van mijn hart zou vrezen, zou een oplossing zijn dat ik zelf een plakje minder kaas neem. Niet dat de kaasmaker op een voedingscentrum-achtige wijze nadenkt over mijn cholesterolgehalte en dan met een 'oplossing' voor dit 'probleem' komt.
Als ik op een fietstocht zo'n kaas zou tegenkomen, zie ik alleen maar de waan van de dag, geen ambachtelijkheid.