Vet komt weer helemaal terug in 2008, zei iemand hier. Hoe zit het eigenlijk met bak- en frituurolie?
Olijfolie is gezond. Dat denken veel mensen. Alleen niet om te bakken, zeggen er ook weer een heel stel. Het zou een instabiel vet zijn dat bij de verhitting die je nodig hebt om te bakken en frituren carcinogeen wordt - een verbloemend woord voor kankerverwekkend. Toch maar slaolie dan?
Er zijn mensen die zeggen dat je het beste in varkensvet kunt bakken. Dat is het meest stabiel, want verzadigd. De Okinawezen doen het ook en worden nogal oud. Maar dat is nog geen bewijs dat het door het varkensvet komt.
Over naar Klootwijk en plantaardige olies.
Kruidenier geef liever olieles dan korting
Net niet op tijd voor de oliebollen 2007, maar voor de eerste patatjes 2008 arriveren nieuwe flessen olie in Rotterdam. Rijstolie. Een veel gebruikte olie in Aziatische landen, nog maar kort in kleine flesjes in Nederland te koop. Olie met zulke goede bakeigenschappen, en zo gezond, ‘de gezondste olie ter wereld’ roepen zelfs olieboeren op het internet, dat je grotere flessen zou willen. Ook voor frituren.
Rijstolie wordt gewonnen uit een flinterdun vliesje dat van de rijstkorrel gepeld wordt. Er zit maar een spatje olie in, maar omdat er heel veel rijst wordt gepeld ontstaat er een enorme berg olierijke vliesjes met allemaal een spatje olie. Een hele plens, bij elkaar.
Komt er aan, zegt de importeur van Rizi rijstolie, Caribecom in Ootmarsum. ‘Een verpakking van 2 liter rijstolie voor frituren, vanaf januari beschikbaar in de betere supermarkten.’ O jee, de betere. Moet je dat eerst gaan uitzoeken. Handiger is emailen om verkoopadressen: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
Maar nu. Een probleem. Die 2 liter voortreffelijke olie gaat ongeveer 6,50 euro kosten. Dat is niet veel naast dure olietjes zoals die van walnoten en sommige olijfolies. Maar het is veel geld als je het vergelijkt met de prijs van zonnebloemolie in de supers. Zonnebloemolie kost hier en daar soms minder dan mineraalwater.
Maar nu wreekt zich gebrek aan warenkennis. We (ik in elk geval) weten bijna niks van de verschillende kwaliteiten van spijsolie en wat je er wel en niet mee kan doen. En vraag er de kruidenier niet om, die weet het ook niet. Bestond de huishoudschool nog, de spinazieacademie, ik ging er subiet op avondcursus. Mits je er wat anders leren kon dan het recept voor snotte saus over de bloemkool (jeugdtrauma). Leer me liever alles over olie kennen.
In een supermarkt staan verschillende zonnebloemolien op het schap, huismerkolie, bekende merken en onbekende. De huismerkolie en de onbekende zijn spotgoedkoop en met de prijs is iets loos. De consumentenprijs is lager dan de inkoopprijs voor de kruidenier. Hij verliest er op. Hij wil mij in de winkel en hoopt dat ik naast de olie die mij naarbinnen lokt ook iets koop waar hij veel aan verdient. Maar ik raak alleen maar de kluts kwijt van de prijsverschillen. Naast een liter gewone zonnebloemolie van 70 cent staat een liter biologische die precies drie keer zoveel kost. Wordt dan aan de biologische dik het drievoudige verdiend van wat er op de goedkope wordt verloren? Vragen waar je bij de chef niet mee hoeft aan te komen.
Maar afgezien van de prijs, chef, zijn alle zonnebloemolies even goed om bijvoorbeeld patat in de bakken? Ja, het staat op de flessen. Nee, dat is niet zo zeggen vaklui in de olie aan de telefoon, kijk maar naar frituurolie. Die is zo samengesteld dat er – als het goed is – prima in gefrituurd kan worden. Bij Lidl vind ik voor 3 euro twee liter frituurolie doe volgens het etiket is samengesteld uit palmolie, pindaolie en twee (!) soorten zonnebloemolie. Maar ook Lidl weet het fijne er niet over te vertellen.
Ook heel goedkoop is slaolie. Om in te frituren, staat op de fles. En er staat op dat slaolie voor honderd procent uit sojaolie bestaat. En sojaolie, zegt de vakman, is niet geschikt om in te frituren.
Bron: Noord-Hollands Dagblad
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik koop mijn Rice Bran Oil bij de Sligro, in blikken van 4 liter. Als ik het goed heb onthouden kost dat pakweg een Euro'tje of 12. Ik gebruik het (nog) niet voor frituren van frietjes (daar hebben we Ossewit voor), maar uitsluitend voor de bereiding van Aziatische gerechten. Bij het verhitten ruik ik toch een onmiskenbare 'gebakken rijst'-lucht.
Ik betwijfel overigens of deze olie inderdaad veelvuldig wordt gebruikt in Azië. Ook daar zijn lage prijzen belangrijk. Arachide-olie is goedkoper en wordt voor zover ik weet veel vaker gebruikt.
Eens Eric, wij kochten een fles bij de Sligro, maar ik vind het niet lekker ruiken. Wij wokten er iets Thais in, maar de smaak van de olie overheerste de subtiele Thaise kruiderij. Fles staat hier dus te verpieteren. Ik gebruik liever zonnebloemolie, want ook de arachide- of pindaolie vind ik te sterk van smaak.
'Subtiele Thaise kruiderij"?! Je hebt het vast niet over de curry's.... :-)
Bij ons een trits olieën en vetten voor verschillende doeleinden; de rijstolie wordt alleen gebruikt voor Chinese en Indische gerechten, voor Indiase gebruik ik geklaarde boter, al dan niet in combinatie met zonnebloemolie; zonnebloemolie ook voor overige niet-Westerse gerechten; voor Europese gerechten olijfolie (zoalng je geen extra virgine gebruikt is er prima mee te bakken en zelfs te frituren: rookpunt iets van 210 graden); ossewit voor de frietjes en roomboter (al dan niet in cominatie met olijfolie) voor een biefstuk, gebakken aardappeltjes e.d.
Voor de gebakken aardappeltjes heb ik ook een poosje ganzenvet gebruikt, maar dat vindt mijn vrouw niet zo'n succes.
In de huis-tuin-en-keuken Chinese restaurants wordt overigens veelvuldig sla-olie gebruikt bij de bereidingen (frituren, roerbakken). Ik heb altijd begrepen dat die olie juist niet geschikt was voor verhitting, maar misschien is de olie in die grote blikken (met afbeelding van een Chinese dame erop) van andere samenstelling.
haha, nee, had het over de Thaise basilicum en het citroengras, beetje verse laos misschien, dat verdrinkt helemaal in de Ricebranolie. Zo'n collectie olies hebben wij ook, maar boter al dan niet geklaard is 'verboten'. Bakken in eendenvet ook niet geweldig, dat voegen wij mespunt of theelepelsgewijs wél toe aan stamppotten, of stoofpotten, of soepen.
Eric, als sla-olie vnl. uit zonnebloem bestaat is hij dat ook niet. Van de meest gebruikte olies, is zonnebloem geen bak- of frituurolie vanwege het lage verhittingspunt waarop het begint te verbranden.
Voor mij ligt een gidsje (van bioplanete.com, de inhoud staat helaas niet op de site - de prima olies van dit Duits-Franse bedrijf zijn voor een eveneens prima prijs te koop bij Colruyt's Bioplanet-winkel in Eindhoven) waarin het verhitten van zonnebloemolie zelfs geheel wordt afgeraden: het is alleen voor de sla.
Pindaolie noemt het het meest geschikt. Over rijstolie zegt het niks.
Olieles: ik vind het een aardig idee om 2008 als vetjaar mee in te gaan. Wellicht willen er een paar hoogleraren aan mee doen om eens aan te geven hoe zij thuis koken als zij in een gezonde bui zijn en letten op de gezondheidseffecten van ons eetpatroon en de rol van verzadigde & onverzadigde dierlijke en plantaardige vetten en de invloed van verhitting.