Dit artikel staat vandaag in de Spits. Wat vinden jullie ervan? Zwangert het heden al zwaar van de toekomst?
Je vindt het steeds meer in de supermarkt: voedsel met een extra gezonde toevoeging. Denk maar aan yoghurtdrankjes met melkzuurbacteriën voor je darmen en melk met calcium voor je botten. In Nederland zijn vooral voedingsmiddelen met toegevoegde vitaminen heel populair, zo blijkt uit onderzoek. 66 procent van de consumenten koopt ze, gevolgd door voeding met extra vezels (62 procent) en voeding met extra calcium of ijzer (47 procent). Nieuw in het rijtje zijn producten met omega 3. Deze vetzuren zouden goed zijn tegen hart- en vaatziekten, artritis en depressies.
Eten met iets extra's heet officieel 'functioneel voedsel'. In de nabije toekomst zullen er nog allerlei nieuwe producten bijkomen, met toegevoegde stoffen voor bloeddrukverlaging, vertraging van botafbraak, verbetering van het afweersysteem, gewichtsbeheersing en sportprestaties.
"Voedingsmiddelen zullen bovendien steeds meer inspelen op het voorkómen van gezondheidsproblemen'', voorspelt immunoloog Eric Claassen. "We kunnen namelijk steeds beter voorspellen hoe ziekten gaan verlopen, omdat gezondheid en ziekte voor een groot deel vastzit in onze genen'', vertelt hij. "In de toekomst kunnen we dat persoonlijke genenprofiel vastleggen in bijvoorbeeld een onderhuidse chip. Als je dan in de supermarkt loopt, gaat die chip een dialoog aan met de voedingsmiddelen op het schap en krijg je een koopadvies met producten die gezond voor jou zijn. In de wereld waarin we leven met allergieën, infectieziekten, reuma, diabetes en honderden vormen van kanker kunnen we dan op een prettige en slim afgestemde manier gezond en vitaal ouder worden. De nieuwe generatie producten zal zichzelf wetenschappelijk moeten bewijzen."
Ziektekostenverzekeraars volgen de ontwikkeling op de voet. Zo wordt Becel pro.activ vergoed door verzekeraar VGZ. "Of je functioneel voedsel eet, zal zelfs een rol gaan spelen bij je premie'', voorspelt Claassen. "In combinatie met bijvoorbeeld je buikomvang.''
Liggen we dan op het laatst niet aan een infuus met astronautenvoedsel? "Eten moet geen medicijn worden, maar juist iets om naar uit te kijken. Het gaat natuurlijk ook om de smaak.''
Maar of het voor de gewone gezonde mens helpt, is de vraag. "Als je gevarieerd en gezond eet volgens de Schijf van Vijf, heb je geen functioneel voedsel nodig'', zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. "Maar sommige producten kunnen wel degelijk van nut zijn voor specifieke groepen, bijvoorbeeld margarines met plantesterolen voor het verlagen van het cholesterolgehalte. We hebben daarom een gedragscode voor deze voedingsmiddelen. Als wetenschappelijk is bewezen dat een product werkt, dan krijgt het van ons een stempel." In Nederland geldt dat voor een handjevol producten, zoals Activia, Vitaalbrood Flora en Yakult.
Maar dat is maar een kleine groep. ,,Het risico is dat kopers die het niet per se nodig hebben, denken dat hun slechte eetgewoontes erdoor gecompenseerd worden." En dat zou niet erg functioneel zijn.
Functional foods
Functionele voedingsmiddelen kunnen door hun samenstelling een positief effect hebben op de fysiologische functies op de gezondheid. Daaronder vallen:
Probiotica: levende micro-organismen die de maag en de dunne darm overleven en die de darmflora gunstig beïnvloeden. Voorbeelden zijn Bifidusbacteriën en de Lactobacillussoorten in zuivelproducten.
Prebiotica: voedingsbestanddelen die de micro-organismen in de dikke darm positief beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn inuline, oligofructosen en lactulose.
Essentiële vetzuren: kunnen onder meer bloeddruk verlagend werken en het cholesterolgehalte verlagen. Een voorbeeld zijn Omega-3 vetzuren die veel voorkomen in vette vissoorten, maar ook worden toegevoegd aan melk, margarine en kaas.
Plantensterolen en -stanolen: hebben een cholesterolverlagende werking en leveren een bijdrage aan de preventie van hart- en vaatziekten. Worden onder meer toegevoegd aan margarine.
bron: Spits
Dit artikel afdrukken
Je vindt het steeds meer in de supermarkt: voedsel met een extra gezonde toevoeging. Denk maar aan yoghurtdrankjes met melkzuurbacteriën voor je darmen en melk met calcium voor je botten. In Nederland zijn vooral voedingsmiddelen met toegevoegde vitaminen heel populair, zo blijkt uit onderzoek. 66 procent van de consumenten koopt ze, gevolgd door voeding met extra vezels (62 procent) en voeding met extra calcium of ijzer (47 procent). Nieuw in het rijtje zijn producten met omega 3. Deze vetzuren zouden goed zijn tegen hart- en vaatziekten, artritis en depressies.
Eten met iets extra's heet officieel 'functioneel voedsel'. In de nabije toekomst zullen er nog allerlei nieuwe producten bijkomen, met toegevoegde stoffen voor bloeddrukverlaging, vertraging van botafbraak, verbetering van het afweersysteem, gewichtsbeheersing en sportprestaties.
"Voedingsmiddelen zullen bovendien steeds meer inspelen op het voorkómen van gezondheidsproblemen'', voorspelt immunoloog Eric Claassen. "We kunnen namelijk steeds beter voorspellen hoe ziekten gaan verlopen, omdat gezondheid en ziekte voor een groot deel vastzit in onze genen'', vertelt hij. "In de toekomst kunnen we dat persoonlijke genenprofiel vastleggen in bijvoorbeeld een onderhuidse chip. Als je dan in de supermarkt loopt, gaat die chip een dialoog aan met de voedingsmiddelen op het schap en krijg je een koopadvies met producten die gezond voor jou zijn. In de wereld waarin we leven met allergieën, infectieziekten, reuma, diabetes en honderden vormen van kanker kunnen we dan op een prettige en slim afgestemde manier gezond en vitaal ouder worden. De nieuwe generatie producten zal zichzelf wetenschappelijk moeten bewijzen."
Ziektekostenverzekeraars volgen de ontwikkeling op de voet. Zo wordt Becel pro.activ vergoed door verzekeraar VGZ. "Of je functioneel voedsel eet, zal zelfs een rol gaan spelen bij je premie'', voorspelt Claassen. "In combinatie met bijvoorbeeld je buikomvang.''
Liggen we dan op het laatst niet aan een infuus met astronautenvoedsel? "Eten moet geen medicijn worden, maar juist iets om naar uit te kijken. Het gaat natuurlijk ook om de smaak.''
Maar of het voor de gewone gezonde mens helpt, is de vraag. "Als je gevarieerd en gezond eet volgens de Schijf van Vijf, heb je geen functioneel voedsel nodig'', zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. "Maar sommige producten kunnen wel degelijk van nut zijn voor specifieke groepen, bijvoorbeeld margarines met plantesterolen voor het verlagen van het cholesterolgehalte. We hebben daarom een gedragscode voor deze voedingsmiddelen. Als wetenschappelijk is bewezen dat een product werkt, dan krijgt het van ons een stempel." In Nederland geldt dat voor een handjevol producten, zoals Activia, Vitaalbrood Flora en Yakult.
Maar dat is maar een kleine groep. ,,Het risico is dat kopers die het niet per se nodig hebben, denken dat hun slechte eetgewoontes erdoor gecompenseerd worden." En dat zou niet erg functioneel zijn.
Functional foods
Functionele voedingsmiddelen kunnen door hun samenstelling een positief effect hebben op de fysiologische functies op de gezondheid. Daaronder vallen:
Probiotica: levende micro-organismen die de maag en de dunne darm overleven en die de darmflora gunstig beïnvloeden. Voorbeelden zijn Bifidusbacteriën en de Lactobacillussoorten in zuivelproducten.
Prebiotica: voedingsbestanddelen die de micro-organismen in de dikke darm positief beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn inuline, oligofructosen en lactulose.
Essentiële vetzuren: kunnen onder meer bloeddruk verlagend werken en het cholesterolgehalte verlagen. Een voorbeeld zijn Omega-3 vetzuren die veel voorkomen in vette vissoorten, maar ook worden toegevoegd aan melk, margarine en kaas.
Plantensterolen en -stanolen: hebben een cholesterolverlagende werking en leveren een bijdrage aan de preventie van hart- en vaatziekten. Worden onder meer toegevoegd aan margarine.
bron: Spits
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Om zelf de aftrap te geven, ik vind het allemaal een beetje vreemde vormen aannemen. Onderhuidse chips die een dialoog aangaan met het voedsel op de schappen?? Zo worden onze eigen initiatieven en gedachten helemaal weggevaagd. Nadenken hoeft niet meer. De chip doet de boodschappen. Een stapje verder is dat je dan thuis voor je pc, je chip scant en die doet de boodachppen op afstand.
Je gaat uit eten: even de chip scannnen, de keuken ontvangt de juiste info over de voeding
èt voila! Weg menukaart.
Wat mij betreft zal dit nooit gebeuren. Maar door de combinatie van duwende overheid, ziektekostenverzekeraars en de luie consument die niet zoveel interesse heeft in wat hij/zij naar binnenschuift, zou ik het op den duur wel eens kunnen verliezen.
mooi ... mijn codewoord: future ;-)
De kern van het stuk is wat mij betreft deze passage:
Ziektekostenverzekeraars volgen de ontwikkeling op de voet. Zo wordt Becel pro.activ vergoed door verzekeraar VGZ. "Of je functioneel voedsel eet, zal zelfs een rol gaan spelen bij je premie'', voorspelt Claassen. "In combinatie met bijvoorbeeld je buikomvang.''
Liggen we dan op het laatst niet aan een infuus met astronautenvoedsel? "Eten moet geen medicijn worden, maar juist iets om naar uit te kijken. Het gaat natuurlijk ook om de smaak.''
De 150 euro van Ab Klink zijn het begin van een overheid en een verzekeraar die zich via ons eten pro-actief (bevangen door Pro-Active?) met onze gezondheid gaan bezighouden. Op basis van pseudo-wetenschap. Ook Pro-Active-fan Prof. Martijn Katan protesteert op de meest onbeschaamde manier. Maar we gaan gewoon door. Gezondheid is een issue. Eten het antwoord. Als we maar 'maatregelen' kunnen nemen.
Tuurlijk eten gaat ook over smaak. Maar in eerste instantie over gezondheisdkosten en een voedingsindustriele benadering van voeding die we niet tegen de geldstroom in denken te kunnen hervormen.
Voltaire's Candide zei dat we natuurlijk wel ons tuintje bij moeten houden. Je eigen tuintje natuurlijk- lijkt me heel nuttig. Gewoon je eigen plan trekken en niks van aantrekken. Met Internet around kun je weer prima aan de randen van de waanzin wonen.
De voedingsindustrie is erin geslaagd allerlei ongezonde voedingspatronen ons leven binnen te brengen. Dan komt fase twee: de consument aanpraten dat hij vreselijk ongezond is gaan eten, wat natuurlijk ten dele waar is en dus ook niet al te moeilijk. De oplossing wordt gelukkig ook meteen aangedragen: niet terug naar de eet- en leefpatronen van weleer (vooral dat tweede is voor de modale moderne mens geen aanlokkelijk vooruitzicht), maar een stap verder in de verkunstmatiging van ons voedsel. Ook al bestaat die soms, zoals bijvoorbeeld bij Campina, uit oude melk in nieuwe pakken.
Precies, verkunstmatig het eten. Zorg voor een probleem. Los het probleem op met iets dat een nieuw probleem veroorzaakt. En ga gewoon zo door, maar dan met producten waarop je 'oplossing' zet.
'Andere' voedingsprofessor Frans Kok zegt dat dat goed is want de voedingsindustrie moet wel draaien en zo ontdekt je tenminste wat de problemen zijn.
Dat de voedingsindustrie er niet zomaar mee komt, begrijp ik wel want het is lastig om zomaar om te keren en weer te beginnen op AF. Maar eigenlijk is het heel makkelijk:
mensen zijn gemaakt voor echt eten
Simpeler kan een campagne niet zijn. Past ook helemaal in de 'natural' en 'authenticiteit' trend. En eten gaat er ook weer 'lekker' van klinken.
Ook het RIVM is het daarmee eens. Zelfs daar luistert al niemand meer naar ;-)
Laat ons toch niet blind zijn. Zoals Lucas Reijnders ook al stelde in zijn boek 'het boerenbedrijf in de lage landen': "Firma's als Numico en Unilever willen daar nog rijker van worden en er moet dan ook worden gerekend op een stortvloed van industriële vernieuwingen op dit gebied."
"De wetenschap staat voor niets, tegenwoordig" wordt wel eens gesteld. Maak daar maar van "de wetenschap staat voor boerenbedrog". Boerenbedrog als in consumentenbedrog, welteverstaan.
Dat ziekenfondsen hieraan meedoen (gebeurt ook in Vlaanderen) is helemaal ziek. Wie spit dit eens uit en giet dit in een wet?