Het eten van biologisch verlaagt de blootstelling van kinderen aan pesticiden. Overstappen op een biologisch dieet kan daarom een manier zijn om minder pesticiden in je lijf te krijgen.
Al eerder at een gezin uit Zweden als experiment twee weken lang 100% biologisch. Na twee dagen waren bijna alle aanwezige pesticiden uit het vijftal verdwenen.
Onderzoekers uit Berkeley pakten het wat groter aan. Zij lieten 40 kinderen tussen de 3 en 6 jaar tijdelijk overstappen op een biologisch dieet. De kinderen aten eerst 4 dagen niet-biologische producten. Daarna hadden ze een week lang alleen maar keuze uit biologisch. De laatste 5 dagen van het onderzoek aten ze opnieuw niet-biologisch.
Effect
In de urinemonsters van de kinderen kwamen 6 pesticiden veelvuldig voor. De overstap op biologisch verlaagde de hoeveelheden van 2 van deze pesticiden al binnen een paar dagen met 50%. Van een ander veel voorkomend bestrijdingsmiddel namen de hoeveelheden met 25% af. De niveaus van de overige 3 pesticiden bleven min of meer gelijk.
Landbouw of stadse omgeving
De ene helft van de onderzochte kinderen kwam uit een stadswijk. De andere helft kwam uit een agrarische omgeving. Het effect op de pesticiden in de urine van de twee groepen was gelijk. Wel waren de hoeveelheden over het algemeen bij de stadskinderen lager, zowel tijdens het reguliere, als tijdens het biologische dieet.
Hoofdauteur Asa Bradman zegt in de New York Times dat er nu bewijs is dat je de blootstelling aan pesticiden kan verminderen door voor biologisch te kiezen. Toch wil ze niet beweren dat gangbare fruit en groentes onveilig zijn. Groenten en fruit zijn immers gezonder dan geen groenten en fruit.
Fotocredits: ‘Boston Organics box’, Dan4th Nicolas
Dit artikel afdrukken
Onderzoekers uit Berkeley pakten het wat groter aan. Zij lieten 40 kinderen tussen de 3 en 6 jaar tijdelijk overstappen op een biologisch dieet. De kinderen aten eerst 4 dagen niet-biologische producten. Daarna hadden ze een week lang alleen maar keuze uit biologisch. De laatste 5 dagen van het onderzoek aten ze opnieuw niet-biologisch.
Effect
In de urinemonsters van de kinderen kwamen 6 pesticiden veelvuldig voor. De overstap op biologisch verlaagde de hoeveelheden van 2 van deze pesticiden al binnen een paar dagen met 50%. Van een ander veel voorkomend bestrijdingsmiddel namen de hoeveelheden met 25% af. De niveaus van de overige 3 pesticiden bleven min of meer gelijk.
Landbouw of stadse omgeving
De ene helft van de onderzochte kinderen kwam uit een stadswijk. De andere helft kwam uit een agrarische omgeving. Het effect op de pesticiden in de urine van de twee groepen was gelijk. Wel waren de hoeveelheden over het algemeen bij de stadskinderen lager, zowel tijdens het reguliere, als tijdens het biologische dieet.
Hoofdauteur Asa Bradman zegt in de New York Times dat er nu bewijs is dat je de blootstelling aan pesticiden kan verminderen door voor biologisch te kiezen. Toch wil ze niet beweren dat gangbare fruit en groentes onveilig zijn. Groenten en fruit zijn immers gezonder dan geen groenten en fruit.
Fotocredits: ‘Boston Organics box’, Dan4th Nicolas
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hebben ze de kinderplasjes ook op zeer giftige biologische pesticiden als rotenon en kopersulfaat onderzocht?
Ik vraag me wel af hoeveel van de pesticiden die gemeten zijn, ook gebruikt worden in de biologische landbouw. Eén van de criteria van het biologische keurmerk is dat bepaalde pesticiden niet gebruikt mogen worden. Als we dan bij de residu-metingen alleen op die pesticiden letten, dan hebben we geen experiment nodig om ons te vertellen dat de waardes lager uit zullen vallen. Ditzelfde probleem geldde ook voor het Zweedse gezinsproject.
Helaas kan ik momenteel zelf geen duidelijke lijst met biologische pesticiden vinden om mee te vergelijken, maar ik blijf nog even zoeken.
Daarnaast glipt de auteur er op het einde nog even een belangrijk punt tussendoor dat ik in het oorspronkelijke artikel mis. Hoe verhouden deze waarden zich tot de maximum toelaatbare dagelijkse hoeveelheid? Als het waar is dat een conventioneel dieet meer pesticiden bevat dan biologisch, dan wil het nog niet zeggen dat de waarden van conventioneel gevaarlijk zijn.
Tom #2, een bio keurmerk is wat anders dan 100% bio. Waarmee in Zweden geëxperimenteerd is, wordt niet vermeld.
Gemeentes in Frankrijk die inmiddels het "zéro pesticides" predicaat hebben, verkopen hun producten zonder keurmerk. Zelf koop ik meestal rauwmelkse schapenkaas bij Jean-Michel Reymond uit Belvézet, een pesticide-vrije gemeente. Voornamelijk voor de onovertroffen smaak, maar ook met een goed gevoel.
- Vers des solutions sans pesticides dans le Gard (Frans)
- Jean-Michel Reymond (Engels)
@2 Tom, die lijst kun je in dit document vinden, vanaf pagina 33. Helaas voor Bas is rotenon hier niet te vinden, dat is in Europa in gangbare en biologische landbouw verboden. Kopersulfaat zul je zelden op gewassen aantreffen, het is goed oplosbaar in water, koper (niet als sulfaatzout) accumuleert wel in de bodem . Hier een link naar een artikel over wijdverbreid kopergebruik in druiventeelt, waar naar schatting van dit artikel in 100 jaar soms wel 1500 - 3000 kg koper gebruikt zijn.
Koper werd tot voor kort nauwelijks gebruikt in de bio landbouw, tegenwoordig wel, in de druiventeelt en door sommige telers in de aardappelteelt. Dat laatste is zeer omstreden, het is eigenlijk niet toegestaan als bestrijdingsmiddel, maar wordt dan als "bladbemesting" toegepast, en dat is wel toegestaan. Huib Rijk weet er vast meer van, het gebruik vindt vooral in de polders plaats.
Jopie #4, dit artikel gaat over kinderen in Californie. Kan je mij verzekeren dat ze daar ook geen rotenon gebruiken?