Voor elk ei wordt een stukje oerwoud gekapt. Daar is nu verandering in gekomen. Het eerste oerwoudvrije ei van Nederland ligt in de super. Jacomijn Pluimers van Milieudefensie vindt dat een goede zaak en legt uit waarom.
Gijs brengt het eerste oerwoudvrije ei van Nederland naar de supermarkt. Het is te krijgen bij supermarkt PLUS en wordt gelegd door kippen die zijn gevoerd met honderd procent Europees veevoer. Dat is een belangrijke stap naar meer lokaal veevoer.
Het oerwoudvrije ei is het product van een pilot, waarmee Milieudefensie wil laten zien dat veevoer uit Europa een betaalbaar en duurzaam alternatief is voor importsoja uit Zuid-Amerika.
Grootschalige import van soja is onhoudbaar
Nederland is na China de grootste importeur van soja. Ieder jaar komt via onze havens zo'n 9 miljoen ton soja binnen. Ruim twee derde hiervan wordt direct weer geëxporteerd. De Nederlandse veehouderij gebruikt ongeveer 2 miljoen ton soja als veevoer. Doordat de veehouderij groeit, neemt de vraag naar soja toe en is er steeds meer landbouwgrond nodig. Dat heeft grote ecologische en sociale gevolgen. Alleen al in de Amazone wordt jaarlijks ruim 600.000 hectare natuur per jaar ontgonnen. Dat verdrijft lokale boeren van hun land en zorgt voor snelle uitbuiting van de lokale kringlopen van voedingsstoffen voor de bodem en water.
Dat leidt tot een absurde onbalans. In Zuid-Amerika degradeert de bodem en in Nederland blijven we zitten met een massaal mestoverschot waarvan we niet weten hoe we het weg moeten krijgen.
De oplossing ligt dichter bij dan je denkt
Als we ons eigen veevoer gaan telen, herstellen we die balans. In Europa is daarvoor voldoende landbouwgrond voorhanden, vooral in Oost-Europa is nog veel landbouwgrond ongebruikt. Het vervangen van soja door in Europa geteelde eiwitgewassen heeft naast het voorkomen van ontbossing nog andere voordelen. De milieubelasting door water en het energiegebruik dat nodig is voor het maken van kunstmest kan worden verminderd. Daardoor kunnen de voer-mest-kringlopen beter worden gesloten (Balkema et al, CLM, 2014).
Die wens steekt achter het eerste oerwoudvrije ei dat nu onder naam Gijs-ei 'gewoon' te koop is. In deze pilot werkt Milieudefensie samen met kippenboer David Janssen, StreekSelecties B.V., Ruud Zanders van het Pluimhuis en supermarkt Plus. Het voer van de vrije uitloopkippen van boer David Janssen bevat alleen Europese ingrediënten. Stapsgewijs worden alle ingrediënten voor het veevoer uit Nederland gehaald. Hiermee laat Milieudefensie zien dat er een goed alternatief voor de schadelijke soja uit Zuid-Amerika bestaat. Zowel boer als consument krijgen zo een lokaal product voor een prijs waar ze beiden mee uit de voeten kunnen.
David Janssen met zijn (ook live te bekijken) oerwoudvrije leghennen
Oerwoudvrij scoort goed
QuestionMark, de organisatie die via een app de duurzaamheid van consumentenproducten ijkt, heeft het nieuwe oerwoudvrije ei voor ons geanalyseerd. Daarbij houdt QuestionMark rekening met de effecten op volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Het Gijs-ei scoort boven alle andere thans verkrijgbare eieren. Het oerwoudvrije ei krijgt drie sterren Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. De hoge score wordt mede verklaard doordat QuestionMark waardeert dat het veevoer geen importsoja bevat.
Een veehouderij die past in Nederland
Milieudefensie wil een gezonde veehouderij die past bij Nederland. Die produceert voor de eigen vraag, is divers en weerbaar voor zowel de grillen van de markt als voor ziekten en plagen. Een veehouderij die zich richt op kwaliteit in alle opzichten en waarin boeren het begin en niet het sluitstuk van de rekening zijn. Een echt Nederlands product is immers niet oneindig beschikbaar en dat zorgt voor een faire prijs die de markt weer zelf zal kunnen bepalen. Dat is waar onze toekomst ligt.
Jacomijn Pluimers is Campagneleider Duurzaam Voedsel bij Milieudefensie
*Balkema, A.J., C.W. Rougoor en F.C. van der Schans, 2014. Monitor Regionaal Eiwitrijk veevoer. Monitoring van het gebruik van regionaal eiwitrijk veevoer conform doelstellingen van het Verbond van Den Bosch, Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), Culemborg
Fotocredits: Gijs
Dit artikel afdrukken
Het oerwoudvrije ei is het product van een pilot, waarmee Milieudefensie wil laten zien dat veevoer uit Europa een betaalbaar en duurzaam alternatief is voor importsoja uit Zuid-Amerika.
Grootschalige import van soja is onhoudbaar
Nederland is na China de grootste importeur van soja. Ieder jaar komt via onze havens zo'n 9 miljoen ton soja binnen. Ruim twee derde hiervan wordt direct weer geëxporteerd. De Nederlandse veehouderij gebruikt ongeveer 2 miljoen ton soja als veevoer. Doordat de veehouderij groeit, neemt de vraag naar soja toe en is er steeds meer landbouwgrond nodig. Dat heeft grote ecologische en sociale gevolgen. Alleen al in de Amazone wordt jaarlijks ruim 600.000 hectare natuur per jaar ontgonnen. Dat verdrijft lokale boeren van hun land en zorgt voor snelle uitbuiting van de lokale kringlopen van voedingsstoffen voor de bodem en water.
Dat leidt tot een absurde onbalans. In Zuid-Amerika degradeert de bodem en in Nederland blijven we zitten met een massaal mestoverschot waarvan we niet weten hoe we het weg moeten krijgen.
De oplossing ligt dichter bij dan je denkt
Als we ons eigen veevoer gaan telen, herstellen we die balans. In Europa is daarvoor voldoende landbouwgrond voorhanden, vooral in Oost-Europa is nog veel landbouwgrond ongebruikt. Het vervangen van soja door in Europa geteelde eiwitgewassen heeft naast het voorkomen van ontbossing nog andere voordelen. De milieubelasting door water en het energiegebruik dat nodig is voor het maken van kunstmest kan worden verminderd. Daardoor kunnen de voer-mest-kringlopen beter worden gesloten (Balkema et al, CLM, 2014).
Die wens steekt achter het eerste oerwoudvrije ei dat nu onder naam Gijs-ei 'gewoon' te koop is. In deze pilot werkt Milieudefensie samen met kippenboer David Janssen, StreekSelecties B.V., Ruud Zanders van het Pluimhuis en supermarkt Plus. Het voer van de vrije uitloopkippen van boer David Janssen bevat alleen Europese ingrediënten. Stapsgewijs worden alle ingrediënten voor het veevoer uit Nederland gehaald. Hiermee laat Milieudefensie zien dat er een goed alternatief voor de schadelijke soja uit Zuid-Amerika bestaat. Zowel boer als consument krijgen zo een lokaal product voor een prijs waar ze beiden mee uit de voeten kunnen.
David Janssen met zijn (ook live te bekijken) oerwoudvrije leghennen
Oerwoudvrij scoort goed
QuestionMark, de organisatie die via een app de duurzaamheid van consumentenproducten ijkt, heeft het nieuwe oerwoudvrije ei voor ons geanalyseerd. Daarbij houdt QuestionMark rekening met de effecten op volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Het Gijs-ei scoort boven alle andere thans verkrijgbare eieren. Het oerwoudvrije ei krijgt drie sterren Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. De hoge score wordt mede verklaard doordat QuestionMark waardeert dat het veevoer geen importsoja bevat.
Een veehouderij die past in Nederland
Milieudefensie wil een gezonde veehouderij die past bij Nederland. Die produceert voor de eigen vraag, is divers en weerbaar voor zowel de grillen van de markt als voor ziekten en plagen. Een veehouderij die zich richt op kwaliteit in alle opzichten en waarin boeren het begin en niet het sluitstuk van de rekening zijn. Een echt Nederlands product is immers niet oneindig beschikbaar en dat zorgt voor een faire prijs die de markt weer zelf zal kunnen bepalen. Dat is waar onze toekomst ligt.
Jacomijn Pluimers is Campagneleider Duurzaam Voedsel bij Milieudefensie
*Balkema, A.J., C.W. Rougoor en F.C. van der Schans, 2014. Monitor Regionaal Eiwitrijk veevoer. Monitoring van het gebruik van regionaal eiwitrijk veevoer conform doelstellingen van het Verbond van Den Bosch, Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), Culemborg
Fotocredits: Gijs
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Altijd sympathiek, die lokale activiteiten.
Maar niet te geloven, die eerste zin: 'voor elk ei wordt een stukje oerwoud gekapt'.
Dat oerwoudverhaal wordt er weer met de oren bijgesleept. Binnenkort vast ook weer reclamespotjes met omvallende woudreuzen gevolgd door uitgestrekte sojavelden. Ach, die discussie is al oneindig gevoerd.
Mag import van soja uit de VS(prairie) nog wel, of uit Argentijnse (boomloze)pampa?
In Europa wordt trouwens landbouw bedreven op plaatsen waar vroeger de oerbossen stonden. Mogen die producten wel in 't oerwoudvrije ei?
Wel mooi om te zien, die vrolijke pluimveehouder!
Vragen voor Milieudefensie:
Wat wordt bedoeld met 'oerwoud' ?
Zoals Lourens al aangaf, is soja uit 'niet-oerwoud' gebieden wel okay ?
Indien het antwoord op de laatste vraag ja is, welke transportemissies per kg soja zijn acceptabel ?
Hoe wordt het EU veevoer vervoerd naar Nederland ?
Hoe worden de meststoffen vervoerd naar de streken waar de eiwitgewassen worden verbouwd ?
Wellicht beter om de dieren daar te houden waar de eiwitgewassen worden verbouwd ?
Met welke hoeveelheid (in tonnen) zal - als gevolg van dit initiatief - de hoeveelheid soja afnemen die via Nederland binnenkomt ?
Stel dat dit initiatief in Europees verband een succes wordt, als gevolg waarvan de EU soja import drastisch afneemt, waardoor de prijs van soja daalt, hoe wordt voorkomen dat andere niet-EU landen hun soja importen verhogen ?
Is het niet beter dat Milieudefensie, in een poging om de Cerrado en de pampa's te beschermen, contact opneemt met de Groenen in het Europees Parlement, om samen te proberen de Christendemocraten, die de EU landbouwportefeuille hebben gekaapt, de pas af te snijden ?
Wordt het niet eens tijd dat Milieudefensie ophoudt met initiatieven te ontplooien die een goed gevoel geven maar niets bijdragen aan het probleem ?
Hehe, eindelijk, NL gaat Toni Hubman (van de Toni's eier uit Oostenrijk) achterna, ik verwacht dan op het eierdoosje ook een plaatje met de boer, met kinderen en hond,ongekapte kippen op groen, en een prijs van om en nabij de 50cnt/st. Toni's eier gebruiken ook geen oerwoudsoja(Oostenrijk heeft zijn eigen soja sinds kort, al zal het niet afdoende zijn, nog niet, wel veel zonnebloem- en pompoenschroot). Die discussie rond wel of niet oerwoudkap van geimporteerde soja uit Brazilie, Argentinië en zulke landen begint me uitermate te storen, begint veel weg te hebben van klimaat deniers, komt dat door de optimistische kretologie van Louise Fr.? Dat de kap de laatste 5 jaar (hockeystick) sterk afgenomen zou zijn door betere GLP monitoring? En wat is precies een oerbos en wat niet? Sodemieter toch eens op! Alle akkerbouw uit zulke landen is gewoon verdacht, want wetten om het milieu te sparen worden daar nu eenmaal niet zo netjes als bij ons gehandhaafd. El Abismo entre lei e realidade (klopt dit Ze? ja mijn spaans is beter dan portugees). De laatste kaalslag waar ik op stuitte is in het bos-territorium van de Quicha van Noord Argentinië, want die soja blijft het latino goud van de grote landjongens daar, en volgens Hoekstra de waterslurper numero uno. En Lourens, jouw pampas liggen ca 1500 kms zuidelijker dan die Quichabossen, aaneengesloten zwaar subtropisch bos!
3 vragen aan Zé:
- hoe weegt hij CO2 uitstoot door vervoer tegen het sluiten van kringlopen?
- hoe weegt hij geopolitieke verhoudingen tegen de economie en zelfs de ecologie van Ricardo?
- hoe weegt hij de kans voor een redelijk gesloten kringloop met bijv. 30%* lokale eieren (waar mensen meer voor willen betalen) tegen de kans van een totaal verdwijnende eierbusiness uit de EU?
* ik noem maar wat, heb er niet aan gerekend. Het zou meer maar ook minder kunnen zijn.
Ik heb helaas niet de illusie dat als al onze eieren a la Toni Hubman geproduceerd worden de sector met rust gelaten zal worden. De zorgvuldig opgebouwde "bemoeisector" er omheen is inmiddels beduidend groter als de sector zelf en zal nooit tot de conclusie komen kom we heffen ons op want het is nu welletjes geweest !