Eind juni werd het verboden, kankerverwekkende antibioticum furazolidon aangetroffen in het veevoer van 2 kalverhouders en een koeienboer. Inmiddels blijkt dat de vervuiling zich veel wijder verspreid heeft.

Vermoedelijk alleen pluimveehouderij niet getroffen
Boerderij sprak met Francine van Rossem, directeur van Trustfeed, die dit nieuws bevestigde. Zij zegt: "De rundveehouderij, varkenshouderij, maar ook de paardenhouderij zijn getroffen. Alleen in de pluimveesector is het bij mijn weten niet aangetroffen."

Van Kats Food & Feed B.V. uit Lopik blijkt een eiwithoudende grondstof die met furazolidon besmet was te hebben geleverd heeft aan drie Trustfeed-deelnemers. Van Rossem wil niet zeggen om welke en hoeveel bedrijven het precies gaat, maar "het gaat in ieder geval om minder dan honderd bedrijven."

Geen biscuit maar soja
Van Rossem spreekt tegen dat biscuitmeel met zekerheid de bron is van de gevonden furazolidon. Volgens haar zou de herkomst gezocht moeten worden in sojadragende grondstoffen die door Van Kats worden verwerkt in diervoeders. Zij benadrukt dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is ontstaan.
Dit artikel afdrukken