Europees wordt het toegestaan. In Engeland is er discussie over ontstaan.
De Engelse overheid stelt voor 0,9% GMO's in een biologisch product toe te staan zonder dat het etiket dat hoeft te vermelden. Volgens tegenstanders wordt het succes van de verkopen van 'biologisch' hierdoor ernstig ondermijnd. Met alle gevolgen van dien voor de sector die daarop heeft ingezet.
De reden? Biologisch koopt een Engelsman niet voor het milieu, maar voor zichzelf. Om 'enge dingen' te vermijden. There is overwhelming evidence that one of the main reasons that consumers buy organic is to avoid eating food containing any GM," said Alex Smith of Alara, chair of the Food and Drink Federation (FDF)'s Organic Group.
"If the proposals set out by the government were implemented, very significant new economic burdens could be placed on organic food producers, manufacturers and retailers. Organic businesses will face enhanced risks of GM contamination, product recall and loss of their most valuable asset, the consumer trust that underlies their brand value".
The Soil Association also claimed that while the government met with a number of GM companies, during the consultation, no organic business was consulted directly.
"People who eat organic food will end up paying for a GM policy designed to benefit the GM companies," said Peter Melchett, Soil Association policy director.
"The government is putting at risk one of the fastest growing areas of the UK economy. Tesco's organic sales grew by 39 per cent last year. Organic farm shops and box schemes are seeing similar rates of growth."
Indeed, AC Nielsen Data also shows sales for Sainsburys' organic range has increased 18.4 per cent year on year. And the European organic market, worth €20.7 billion in 2004, has been growing by 26 per cent since 2001.
Maar waar komt nu die 0,9% vandaan?
Het antwoord is even simpel als ontluisterend voor degenen die GMO's wilden ontvluchten. Bio en GMO gewassen groeien in elkaars nabijheid en de teelt van GMO's vervuilt de bio-teelt. Zo doen planten dat nu eenmaal in de wind en met het bezoek van insecten. Zuivere bio kan dus niet. Mogelijk is het nu al een illusie.
Als je dus geen GMO's wilt, krijg je het lastig. Tenzij we de wereld gaan indelen in bio- en GMO-zones. Ondenkbaar.
Of tenzij je een flink eind van de bewoonde wereld gaat wonen en je eigen akkers inzaait. Al even onhandig.
Keuzevrijheid, pech gehad dus. Ook voor of tegen uitlaatgassen in je Bourgogne kun je tenslotte al heel lang niet meer kiezen. Onderzoek laat zien dat het uitlaatgasniveau in Bourgogne flink is gestegen sinds we geen paard meer rijden.
Ter info: de hele wijngaard van de Bourgogne ligt volledig langs de A31/A6, beter bekend als onderdeel van de Autoroute du Soleil.
Dit artikel afdrukken
De Engelse overheid stelt voor 0,9% GMO's in een biologisch product toe te staan zonder dat het etiket dat hoeft te vermelden. Volgens tegenstanders wordt het succes van de verkopen van 'biologisch' hierdoor ernstig ondermijnd. Met alle gevolgen van dien voor de sector die daarop heeft ingezet.
De reden? Biologisch koopt een Engelsman niet voor het milieu, maar voor zichzelf. Om 'enge dingen' te vermijden. There is overwhelming evidence that one of the main reasons that consumers buy organic is to avoid eating food containing any GM," said Alex Smith of Alara, chair of the Food and Drink Federation (FDF)'s Organic Group.
"If the proposals set out by the government were implemented, very significant new economic burdens could be placed on organic food producers, manufacturers and retailers. Organic businesses will face enhanced risks of GM contamination, product recall and loss of their most valuable asset, the consumer trust that underlies their brand value".
The Soil Association also claimed that while the government met with a number of GM companies, during the consultation, no organic business was consulted directly.
"People who eat organic food will end up paying for a GM policy designed to benefit the GM companies," said Peter Melchett, Soil Association policy director.
"The government is putting at risk one of the fastest growing areas of the UK economy. Tesco's organic sales grew by 39 per cent last year. Organic farm shops and box schemes are seeing similar rates of growth."
Indeed, AC Nielsen Data also shows sales for Sainsburys' organic range has increased 18.4 per cent year on year. And the European organic market, worth €20.7 billion in 2004, has been growing by 26 per cent since 2001.
Maar waar komt nu die 0,9% vandaan?
Het antwoord is even simpel als ontluisterend voor degenen die GMO's wilden ontvluchten. Bio en GMO gewassen groeien in elkaars nabijheid en de teelt van GMO's vervuilt de bio-teelt. Zo doen planten dat nu eenmaal in de wind en met het bezoek van insecten. Zuivere bio kan dus niet. Mogelijk is het nu al een illusie.
Als je dus geen GMO's wilt, krijg je het lastig. Tenzij we de wereld gaan indelen in bio- en GMO-zones. Ondenkbaar.
Of tenzij je een flink eind van de bewoonde wereld gaat wonen en je eigen akkers inzaait. Al even onhandig.
Keuzevrijheid, pech gehad dus. Ook voor of tegen uitlaatgassen in je Bourgogne kun je tenslotte al heel lang niet meer kiezen. Onderzoek laat zien dat het uitlaatgasniveau in Bourgogne flink is gestegen sinds we geen paard meer rijden.
Ter info: de hele wijngaard van de Bourgogne ligt volledig langs de A31/A6, beter bekend als onderdeel van de Autoroute du Soleil.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mag ik hieronder even citeren, een editorial uit Nature Biotechnology van eind vorig jaar.
De kern van dit betoog is dat er geen wetenschappelijk bezwaren tegen GGO zijn maar dat dit niet doordringt. Wetenschappers denken dat je met eenmaal een argument onderuithalen klaar bent, dat is echter niet zo. Vandaar dat ik me op dit forum dan ook herhaal. "basic truths bear repetition".
Dat je GM companies zou steunen vind ik ook een bizar argument, zijn de traditionele zaadveredelaars dan geen grote bedrijven? Het zijn vaak dezelfde.
Dick, je hebt wel gelijk met het argument dat er geen keuzevrijheid meer is. Maar, als er geen rationeel bezwaar is tegen GGO is dat geen groot probleem. Van uitlaatgascomponenten in je Bourgogne kun je nog zeggen dat ze slecht voor je zijn, bij GGO is dat niet het geval.
We kunnen ons beter zorgen maken over bestanddelen van onze voeding die wel schadelijk kunnen zijn, of over misleidende informatie op etiketten.
" Many of the myths about the hazards of GM food were repackaged from stories from previous years when unapproved varieties of transgenic corn (Aventis' Starlink and Syngenta's Bt10) ended up in the human food chain. Few of the stories presented a balanced picture.One reason why this is the case is that the research community has all but disengaged itself from the debate. It seems that those who know the most have the least to say. And it's not hard to understand why. The important and true things that need to be said have been said many times before, and ignored many times before. The truth hasn't changed. So why repeat yourself?"
"In public forums and in politics, the debate is not about convincing your opponents of the error of their ways. It is about establishing your arguments and your position in the center ground. Silence, nonengagement and navel gazing will not reestablish the facts about GM products in the public's consciousness. There is a basic truth that bears repetition: and that is that basic truths bear repetition."
@Jurgen
Er zijn grote groepen mensen met ethische bezwaren tegen GMO's. Die wordt zo het recht te kiezen ontnomen. Sterker nog, die wordt het door de strot geramd.
Ik ben het helemaal met P eens.
Als de keuze is tussen 99,1% GM en 0,9% GM, dan zal de bange en de (licht) ethisch bezwaarde consument toch nog steeds voor het tweede kiezen. Maar als hierdoor het ethisch aura van organic als geheel verkleurt, heeft de EKO-industrie wel een serieus probleem. Als organic niet meer voor absoluut goed (ook in morele zin) staat, zullen de consumenten weer meer op de prijs en de werkelijke waarde gaan letten. Wat op zich goed is: zo krijg je werkelijk bewuste keuzes.
Maar die 0,9% vind ik wel aan de hoge kant.
Maar P en Brigitte, wat vinden jullie dan van die autogassen (en zo zijn er nog een paar voorbeelden te noemen)?
Eigenlijk nooit iemand over gehoord. Het hoorde bij de vooruitgang, soms optimistisch, soms ironisch uitgesproken.