Vorig jaar werden naar schatting 23.000 mensen ziek van zalm van de firma Foppen. Vier mensen overleden. Door een ondeugdelijkheid in de verwerkingswijze was de zalm besmet met salmonella. Vandaag kwam de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met zijn rapport over de zaak en de rol van de NVWA daarin. Volgens de Raad is de Warenautoriteit inadequaat opgetreden door zich vooral op zijn handhavende rol terug te trekken. Door sneller ingrijpen zou de omvang van de calamiteit beperkt hebben kunnen worden. Foppen geeft in een persbericht aan tevreden te zijn met de uitspraken van de Raad.
De Onderzoeksraad schrijft: Hoewel voedselbedrijven primair zelf verantwoordelijk zijn om besmette producten van de markt te halen, heeft de NVWA als nationale toezichthouder de taak toe te zien op de gezamenlijke incidentbestrijding door overheidsorganisaties en bedrijven, inclusief de voorbereidingen daarop. Dat betekent dat de NVWA als nationale autoriteit ook krachtig moet kunnen optreden wanneer een uitbraak of voedselprobleem een grote omvang heeft.
Dit artikel afdrukken
De Onderzoeksraad schrijft: Hoewel voedselbedrijven primair zelf verantwoordelijk zijn om besmette producten van de markt te halen, heeft de NVWA als nationale toezichthouder de taak toe te zien op de gezamenlijke incidentbestrijding door overheidsorganisaties en bedrijven, inclusief de voorbereidingen daarop. Dat betekent dat de NVWA als nationale autoriteit ook krachtig moet kunnen optreden wanneer een uitbraak of voedselprobleem een grote omvang heeft.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er overlijden heel wat meer mensen aan de ESBL en MRSA op vlees en groenten
dan die vier - al erg genoeg - aan besmette zalm.
Naar schatting zo'n 20 Nederlandse doden elk jaar, alleen al door ESBL op kip.
Wanneer gaat de NVWA dáár eindelijk een keer iets aan doen?
Kluytmans cum suis pleiten al voor een verbod op onveilig voedsel.
@Dick B, wie die kip gekookt heeft is verantwoordelijk stellen voor die doden. Als iemand dood gaat aan bijv. ESBL dan zou mij niet verbazen dat diegene een half gaar kippetje heeft gegeten of dat de kok de groenten en kip op dezelfde snijplank heeft gesneden. Het is makkelijk om alle schuld op de veehouderij te schuiven maar kijk ook eens naar de kookkunsten van sommige mensen. aan jouw reacties te merken ben je een veehouderhater,