Volgens Velzeboer is het binnen de sector algemeen bekend dat waterstofperoxide onder de handelsnaam Mucusol wordt gebruikt in de visindustrie. "Malafide bedrijven gebruiken dit om oude vis op te lappen. Vis wordt er weer wit van en het werkt ontsmettend. Door waterstofperoxide toe te voegen kunnen bedrijven verhullen dat ze het niet zo nauw nemen met de hygiëne."

Controle vanaf komend jaar
Omroep Gelderland zegt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in een reactie heeft toegegeven dat er "aanwijzingen zijn dat er in de visindustrie meerdere ontsmettingsmiddelen worden gebruikt."

De inspectie gaat hier vanaf volgend jaar op controleren.

Gevaarlijk spel
Voedingsmiddelentechnologen en de Consumentenbond zetten vraagtekens bij het toestaan van het ontslijmingsmiddel Mucusol. Het middel bevat waterstofperoxide en heeft daardoor ook een ontsmettend effect, zodat oude en zelfs niet meer voor consumptie geschikte vis weer opgelapt en geschikt voor verkoop kan worden gemaakt. Dat leidt echter tot gevaren voor de volksgezondheid omdat het een productie- en verkoopspel op het randje is.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het middel uitsluitend toegestaan voor het ontslijmen van vis. "Volgens deskundigen zou het middel verboden moeten worden", zegt Omroep Gelderland.

Volgens de producent van Mucusol, desinfectiemiddelenbedrijf Aquamar uit Urk, gebruiken meerdere grote visbedrijven het middel voor het ontslijmen van vis. Mucosol zorgt immers voor een goedkoper productieproces waarin bovendien 3 tot 4 procent meer te verkopen visgewicht overblijft.



Fotocredits: Mucosol, still, Omroep Gelderland
Dit artikel afdrukken