4 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Kort-formulier!

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

Fotocredits: 'News of the World', Surreal Name Given

De wolf is veel te streng beschermd in Duitsland. Dat schrijft Topagrar.

Sinds 2013 worden wekelijks kalfjes van zoogkoeien in de wei aangevallen door wolven. Dat zorgt ervoor dat de kudde in paniek raakt, koeien onhandelbaar worden en uitbreken.

Boeren uit Wietzendorf (Niedersachsen) slaan daarom alarm. Ze stoppen met weidegang totdat de politiek in actie komt. Ze vinden dat de overheid te weinig naar hen luistert en niets doet om hun dieren te beschermen.

De boeren vinden bovendien dat de wolf inmiddels niet meer alleen een probleem is voor hun koeien, maar ook voor mensen. Ze zeggen dat wolven niet bang meer zijn voor mensen en zelfs op klaarlichte dag over boerenerven en door dorpen struinen. Bewoners zouden zich zorgen moeten maken over de veiligheid van kinderen.

Nederland beschikt sinds kort over een gecertificeerde glutenvrije productiefaciliteit voor haver. Fabrikant Vandinter Semo uit Scheemda en de Universiteit van Wageningen ontwikkelden de locatie.

Glutonintolerantie veroorzaakt bij één tot drie procent van de Nederlandse bevolking een allergische reactie op de gluten in tarwe, gerst en rogge. Haver bevat geen gluten en is dus geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Bert-Jan van Dinter, directeur van Vandinter Semo: "Met de glutenvrije productieketen kunnen patiënten een breder voedselpakket tot zich nemen dan alleen een rijstwafel of maïs."

Om zeker te stellen dat de haver in de productieketen helemaal vrij is van resten van andere granen als tarwe, gerst of rogge, werkt de fabriek samen met boeren die aan strenge voorwaarden voldoen en zorgvuldig worden begeleid. De glutenvrije haverketen van Vandinter Semo begint bij de eigen productie van haverzaden die 100% vrij zijn van tarwe-, gerst- en roggezaden, op Nederlandse akkers waarop tenminste 8 jaar geen granen zijn geteeld. Na de oogst doorloopt de glutenvrije haver een streng schonings- en controle traject in een omgeving die vrij is van tarwe, rogge en gerst. De haverpelmachine in Scheemda kan 1.500 ton per jaar verwerken.

In de fabriek van Van Dinter is er geen gevaar voor 'besmetting' met andere granen omdat de fabriek die, als enige in Europa, buiten de deur houdt.

Na schooltijd snackende tieners worden minder dik van pinda's dan van andere snacks. Dit ontdekten onderzoekers van de University of Houston en Texas Woman's University.

De onderzoekers deden een 12 weken durende test bij 257 hispanic tieners met een verhoogd risico op overgewicht. De groep werd in tweeën gedeeld. De ene helft kreeg 3 tot 4 keer per week na school pinda’s als snack of in de vorm van pindakaas. De andere helft kreeg minder dan één keer per week pinda’s. Ook kregen ze voorlichting over voeding.

Omdat tieners - om allerlei redenen - op school vaak niet eten en thuis naar de ongezonde, calorierijke snacks grijpen, hoopten de onderzoekers met pinda's winst te kunnen boeken. Pinda's bevatten veel voedingsstoffen en geven een verzadigd gevoel. Dat klopte. 12 weken na afloop van de interventie was de BMI van de groep die regelmatig pinda's snackte sterker afgenomen die van de andere groep (-0,7kg/m2 ten opzichte van -0,3 kg/m2).

Het nieuws is een opsteker voor de eerste Pindakaaswinkel, die binnen 2 maanden opent in Amsterdam. Het Parool schreef eerder deze week over de winkel die een tiental versgemalen pindakaasvarianten gaat verkopen. Oprichter Michiel Vos, groot liefhebber van pindakaas, gaat verschillende smaakvariaties bieden, zoals zeezout-karamel, kokos en rozijn-venkel.

Dat kan met de iSommelier. Deze 'smart' vinding op wijngebied versnelt en verbetert het delicate decanteerproces naar een paar minuten. Het apparaat vindt de perfecte balans tussen zuurstof en wijn, verhoogt de aroma’s en verzacht de tannines, een proces waar anders jaren rijping overheen kunnen gaan. Dankzij de iSommelier is ook jonge wijn in enkele minuten op dronk.

In de decanteermachine zuiveren 3 filters de omgevingslucht en voegt schone lucht met 90% geconcentreerde zuurstof aan de gepatenteerde glazen karaf toe.

Een speciale app helpt gebruikers bij het proces. Aan de app is een database gekoppeld met duizenden wijnen uit de hele wereld. Hierin kunnen wijnhuizen exact per wijn aangeven op welke manier deze behandeld moet worden. Met deze instructies van de wijnmakers zelf kan het bijna niet meer mis gaan. Het apparaat is niet alleen geschikt voor wijnen, maar ook voor champagne, cognac en whisky, aldus ontwikkelaar iFavine.

Het Utrechtse bedrijf Captain Tasting wil 's werelds grootste wijnwinkel gaan openen in een voormalig V&D pand. Captain Tasting organiseert culinaire ‘Wine en Bites’ wandelingen door Nederlandse steden.

Roy van Delft, directeur van Captain Tasting heeft de centraal gelegen V&D locaties Utrecht en Den Bosch op het oog. Hij ziet een soort indoor attractiepark of wijnwarenhuis voor zich, met meer dan 2000 verschillende soorten wijnen en een indoor foodfestival waar waar 40 aanbieders, importeurs en handelaren hun producten kunnen verkopen in een eigen kraam. Voor zover Van Delft weet is het wijnattractiepark het eerste dergelijke concept ter wereld. “Zoals kermissen ooit zijn uitgegroeid tot pretparken, denk ik dat foodfestivals kunnen uitgroeien tot iets als dit", zegt Van Delft in DUIC.

Van Delft: "Een attractiepark rond wijn wordt een enorme publiekstrekker en kan daarmee het winkelaanbod op peil houden." Potentiële investeerders hebben al positief gereageerd. Nu moet gekeken worden of er daadwerkelijk draagvlak is voor een dergelijk idee. Als de plannen doorgang vinden, duurt het nog zeker 1,5 jaar voor het wijnattractiepark de deuren kan openen.

​Dat voorspelt horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners voor de komende 5 jaar in de publicatie Blurring in Beeld. Blurring, mengvormen van ​horeca en detailhandel, gaat in de toekomst nog veel meer voorkomen,

"Winkels die alcohol mogen verkopen, gratis gin-tonics bij het passen van een spijkerbroek, restaurants die geen kookboeken mogen verkopen, slijters die geen wijnproeverij mogen organiseren, coffeecorners waar fietsen en lp’s worden verkocht, boekwinkels met een terras, lunchrooms die kunst verkopen", zijn een paar van de voorbeelden die in 'Blurring in Beeld' aan de orde komen. Ondernemers en gemeenten zoeken steeds meer de grenzen van regelgeving op onder druk van veranderende marktomstandigheden en consumentengedrag.

Zo zetten gemeenten toch door met de VNG-pilot om met blurren te experimenteren, ondanks dat staatssecretaris Van Rijn fel tegen is. "Een aantal grote gemeenten trekken zich hier weinig van aan en zien het experiment als iets waarin ze voorloper kunnen zijn. [..] Gezien gesprekken die wij hebben met ambtenaren, ontwikkelingen in onze buurlanden en bijvoorbeeld het opstarten van een pilot mengvormen verwachten wij dat binnen 5 jaar regelgeving fors versoepeld wordt.” Hierbij worden ondernemers en gemeenten geholpen door talloze voorbeelden uit het buitenland, waar blurring al veel gebruikelijker is.

De populatie van de Monarchvlinder lijkt de weg omhoog weer te hebben gevonden. Twee jaar geleden werd het absolute dieptepunt bereikt met nog maar 35 miljoen vlinders. Dit jaar zijn dat er 140 miljoen, meldt het WWF. Het WWF streeft naar 250 miljoen vlinders in 2020.

De Monarchvlinder is bekend vanwege zijn indrukwekkende migratie die prachtig in beeld gebracht is door onder andere National Geographic Channel's Great Migrations en de BBC Life series 2009.

De afgelopen 20 jaar is de Monarchvlinderpopulatie steeds kleiner geworden. Dit kwam door een krimpend leefgebied en barre weersomstandigheden. Ook kon het diertje de Asclepias (in het Engels Milkweed), een belangrijke plant voor de vlinder niet meer vinden, omdat boeren de plant laten verdwijnen. In de landbouw is de Milkweed een onkruid. De Monarchvlinder zet alleen op deze plant zijn eitjes af en de Monarchrupsen eten voornamelijk van deze plant.

De populatie heeft zich afgelopen jaren kunnen herstellen door beschermings- en beheermaatregelen als het aanplanten van de Asclepias, het beschermen van de Mexicaanse bossen waar de vlinders overwinteren en verminderd gebruik van pesticiden. De populatie moet nog verder doorgroeien om extreme weersomstandigheden te kunnen weerstaan. In 2002 betekende een heftige storm het einde voor 500 miljoen vlinders.

Er is een tekort aan hop, het onmisbare ingrediënt voor de bereiding van met name speciaalbier. Kleine brouwers zitten met de handen in het haar. 'Hun' hop is op of schreeuwend duur.

Het afgelopen jaar viel de hopproductie een stuk lager uit dan voorgaande jaren. Dat kwam door de extreem droge zomer, die er ook toe leidde dat het zuurgehalte van de hop lager is dan normaal. Dat zuur bepaalt de bitterheid van het uiteindelijke bier. Aan de specifieke smaak van een speciaalbier komen soms wel 10 tot 20 verschillende soorten hop te pas.

De hopschaarste is vooral een probleem voor het groeiende leger van microbrouwers, die 'hopintensieve bieren' brouwen. Ze krijgen hun bestelformulieren voor bijzondere hopsoorten terug met meldingen als 'niet leverbaar, 'slechte oogst' of een combinatie van beide. "Afhankelijk van de soort is de hop 10 tot 300 procent duurder dan vorig jaar", zegt directeur van Selected Brewing Ingredients Pieter van Rooij in het AD.

Op de hopmarkt is een groot deel (70 tot 80%) van de oogst vooraf contractueel vastgelegd door grote brouwerijen. Nu maar de helft van de verwachte opbrengst geoogst kon worden, vangen de kleine brouwers dus bot. Wil je voorkomen de komende tijd mis te grijpen bij je favoriete speciaalbier, dan is hamsteren misschien nog niet zo'n slecht idee, besluit het AD.

Starbucks Groot-Brittannië doet mee aan een campagne van de National Childbirth Trust (NCT) om het makkelijker te maken voor ouders om hun kinderen te voeden, met de borst, de fles of in een kinderstoel. Sarah McMullen van de NCT zegt: “We weten dat veel ouders te maken krijgen met ongewenste aandacht en opmerkingen over het voeden. Het is belangrijk dat ouders ondersteuning krijgen van het personeel en niet veroordeeld worden.”

De barista’s van Starbucks krijgen training om meer tegemoet te komen aan de wensen van de ouders met baby’s of jonge kinderen en om ze te ondersteunen. Daarnaast passen alle 800 vestigingen in Groot-Brittannië hun faciliteiten aan om kindvriendelijk te worden.

De NCT is een van de organisaties die een actieve rol speelt in het bevorderen van borstvoeding, aangezien Britse moeders wereldwijd gezien het minst borstvoeding geven.

Om fraude met Italiaanse extra vergine olijfolie tegen te gaan, krijgen flessen echte Italiaanse olie voortaan een gecertificeerd keurmerk. Het label bevat een QR code waarmee de consument direct meer over de herkomst van de olie te weten kan komen. Alleen olie van Italiaanse olijven die in Italië verwerkt zijn, wordt gecertificeerd.

Fraude met olijfolie kost de industrie jaarlijks een geschatte €1,5 miljard. Volgens de Confederazione Italiana Agricoltori (CIA) is de extra vergine olijfolie het vlaggenschip van de Italiaanse landbouw. Het oogsten en verwerken van de olijven heeft met 700.000 betrokken bedrijven een significante invloed op de economie en de sociale structuur van het land. De certificering van het echte Italiaanse product is volgens de CIA een instrument om "een dodelijke klap uit te delen aan iedereen die van plan is olijfolie te vervalsen en voor iedereen die willens en wetens de regels omzeilt of de zwaktes in de regels uitbuit, waardoor de consument wordt misleid.”

Italië heeft 40 soorten olijfolie met de Europese Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) en twee met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

De gemiddelde Britse kantoormedewerker komt maar drie keer per dag achter zijn of haar bureau vandaan en brengt periodes van 4 uur aaneengesloten zittend door. Drie op de vier kantoormedewerkers staan alleen maar op om thee te zetten of het toilet te bezoeken. Twee op de vijf lunchen aan hun bureau en één op de tien gunt zichzelf helemaal geen tijd voor een lunchpauze.

Dit blijkt uit onderzoek van elektronicabedrijf Plantronics onder 2.000 mensen. Zeven van de tien mensen zijn van mening dat de hele dag zitten slecht is voor de fysieke en mentale gezondheid. In de praktijk blijkt één op de vijf deelnemers aan het onderzoek het laatste jaar minstens een stone (6,35 kilo) aangekomen te zijn. Vier op de tien mensen hebben last van rug- of nekklachten en drie op de tien voelen zich mentaal uitgeput door de uren die ze achter de computer doorbrengen.

Als redenen om aan het bureau gekluisterd te blijven, voert meer dan de helft van de deelnemers aan te druk te zijn om pauze te kunnen nemen; één op de vijf zegt niet weg te kunnen lopen omdat de telefoon over kan gaan. Steven Ward van UKActive maakt zich zorgen: “Een zittende werkomgeving schaadt de gezondheid van miljoenen werknemers in Groot-Brittannië. We weten hoe moeilijk het is om het bureau te verlaten en meer te bewegen, maar dit onderzoek laat zien dat hier snel verandering in moet komen.”

Plantronics is alvast begonnen. Het bedrijf liet een serie oefeningen opstellen die medewerkers rondom hun bureau kunnen uitvoeren, van squats met flesjes water tot triceps dips met de bureaustoel.

Als genetisch gemodificeerde organismen, GMO’s, uitgebannen zouden worden, zorgt dat voor stijgende voedselprijzen, een afname van bos en grasland en hoge broeikasgasemissies.

Dat ontdekten wetenschappers van de Amerikaanse Purdue Universiteit. De onderzoekers wilden weten wat het effect van een verbod op GMO’s in de VS zou zijn. Aankomend voorjaar zullen de resultaten gepubliceerd worden in AgBioForum.

Een verbod op GMO’s zorgt voor lagere opbrengsten. Zo zou de maïsoogst afnemen met 11,2%. De opbrengst van soja zou met 5,2% afnemen en die van katoen zelfs met 18,6%. Om die teruglopende opbrengsten te compenseren, is meer land nodig voor voedselproductie. Voor de VS zou dit om 102.000 hectare extra gaan. Het transformeren van grasland en bos in landbouwgrond zorgt vervolgens voor veel broeikasgasemissies.

Uitbanning van GMO’s zal ook tot stijgende voedselprijzen leiden. De wetenschappers berekenden dat prijzen voor mais en sojabonen zouden toenemen met respectievelijk 28% en 22%. Uiteindelijk zou dat voor de Amerikaanse consument betekenen dat voedsel zo'n 1% à 2% in prijs zou stijgen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag