Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit, moet lachen als ze hoort over alle koffiefabels die op internet rondgaan. "Om het eerste misverstand maar meteen uit de weg te ruimen: koffie droogt je lijf niet uit", zegt ze. De cafëine in koffie prikkelt je blaas een beetje. "Maar dat betekent alleen maar dat je iets éérder gaat plassen van koffie, niet méér." Wil je voldoende drinken op een dag, dan is beginnen met een paar flinke bakken koffie juist een uitstekende keus: "Dat draagt bij aan een goede vochtbalans." Dat schrijft de Volkskrant. In het artikel is voorts te lezen dat koffie vermoedelijk een gunstig effect heeft op de lever en diabetes II helpt tegengaan.
de Volkskrant - Is het verstandig om minder koffie te drinken? - Wetenschap - Voor nieuws, achtergronden en columns
Lees ook
Echte mannendrank dus, die koffie. Vrouwen kiezen 'smorgens het best voor vleesrijk (goed opneembaar heam-ijzer) ontbijt en dan mag er wel koffie bij. Daar staat:
factors in the diet that affect the absorption of iron
'Although uptake of heme iron by enterocytes is affected little by consumption of other foods, absorption of nonheme iron is relatively inefficient, and can be altered substantially by co-consumption of certain dietary elements. Factors known to enhance nonheme iron absorption include animal protein, copper, and vitamin C.'
#3 Nu ben ik geen fysioloog, maar diëtist en weet nog uit mijn opleiding dat cafeïne (en theïne) bij de maaltijd de ijzerabsorptie remt, net als andere tweewaardige ionen als zink en calcium. Deze beconcurreren elkaar ook weer wat betreft transport over de celwand, dus liever ook geen melk tijdens de maaltijd. Terwijl bijvoorbeeld vitamine C deze juist stimuleert. Dus graag wel vitamine C-rijk fruit of groente bij de maaltijd. Koffie en melk liever tussendoor drinken.
Wat ik bedoel is dat het, zeker voor vrouwen, niet zo makkelijk is om voldoende ijzer binnen te krijgen. Daarom is alle 'hulp' bij de absorptie welkom.
Monique Kerstholt, kunt u iets meer zeggen over de remmende werking van koffie op ijzerabsorptie?
En kunt u er zo mogelijk bij uitleggen waarom die absorptie 'toch al niet efficiënt is"?
En wat te denken van de remmende werking van cafeïne op de toch al niet zo efficiënte ijzerabsorptie? Koffie prima hoor, maar liever niet bij de maaltijd lijkt me.
Marianne mag haar advies toch echt nog wel wat nuanceren. De cafeïne in koffie heeft wel degelijk nog een negatief effect: calciumonttrekking en draagt zo bij aan botontkalking en osteoporose. Bij mensen, die genoeg calcium via hun dieet binnen krijgen geen enkel probleem. Maar zeker voor de risicogroepen zoals vrouwen van Mariannes leeftijd, kan het advies beter luiden: een schuimende cappuccino bij het ontbijt en laat je liefhebbende echtgenoot, die lekker voor je klaarmaken. Ook nog goed tegen je ochtendhumeur!