#3 Nu ben ik geen fysioloog, maar diëtist en weet nog uit mijn opleiding dat cafeïne (en theïne) bij de maaltijd de ijzerabsorptie remt, net als andere tweewaardige ionen als zink en calcium. Deze beconcurreren elkaar ook weer wat betreft transport over de celwand, dus liever ook geen melk tijdens de maaltijd. Terwijl bijvoorbeeld vitamine C deze juist stimuleert. Dus graag wel vitamine C-rijk fruit of groente bij de maaltijd. Koffie en melk liever tussendoor drinken.
Wat ik bedoel is dat het, zeker voor vrouwen, niet zo makkelijk is om voldoende ijzer binnen te krijgen. Daarom is alle 'hulp' bij de absorptie welkom.
Echte mannendrank dus, die koffie. Vrouwen kiezen 'smorgens het best voor vleesrijk (goed opneembaar heam-ijzer) ontbijt en dan mag er wel koffie bij. Daar staat:
factors in the diet that affect the absorption of iron
'Although uptake of heme iron by enterocytes is affected little by consumption of other foods, absorption of nonheme iron is relatively inefficient, and can be altered substantially by co-consumption of certain dietary elements. Factors known to enhance nonheme iron absorption include animal protein, copper, and vitamin C.'