Culinair ontdekt: mosterdcrisis
Deze zomer reisden we langs de Loire. We kochten eten in voor een scoutskamp, zij daalden de rivier af per kano. Wij reden dus van supermarkt naar bakker en weer naar de supermarkt. Scouts hebben honger.
Een ceviche is een traditioneel gerecht van de westkust van Latijns-Amerika, zoals Chili en Peru. Het gaat om een marinade van vis, schaal- of schelpdieren in het sap van citrus, wat het visvlees 'denatureert' zoals je normaal met koken zou doen. De...
Kokkels zijn de 'andere' mosselen. Al millennia lopen de mensen langs het strand om oesters en mosselen te rapen, de makkelijkst te vangen dieren van de hele wereld. Kokkels leven wat meer verstopt onder het zand, maar dat houdt een beetje mens niet...
Verleden week was ik op Neeltje Jans voor de opening van het mosselseizoen. Neen, niet in Bruinisse waar de mosselvisserij ooit startte en ook niet in Yerseke, de hoofdstad van het zwarte goud. Neeltje Jans is de plek van een nieuw soort mosselkweek.
Ik stap een winkel binnen met de aantrekkelijke naam 'Passe-vite'. “Dag mijnheer, verkoopt u soms passe-vites?” Hij beaamt en brengt mij achter in de winkel. Ik ken deze zaak al heel mijn leven. De winkelier is ongeveer zo oud als ik, en...
Ik schreef er verleden week al over, maar nu heb ik er ook gekocht, die nieuwe aardappelen. Toegegeven, ik heb ze niet in de stad op de markt gevonden, maar bij de boer, verder weg. Ik haal aardappelen bijna altijd bij mijn vertrouwde landbouwers in...