Centraal in de voormalige arbeiderswijk SoFo biedt de biologische supermarkt Urban Deli een bijzondere service: een zuurdesemhotel.
SoFo, afkorting van South of Folkungagatan, is de in de jaren 90 bedachte bijnaam voor de inmiddels onbetwistbaar populairste wijk van Stockholm. Hier viert de hipstercultuur hoogtij. Zweden is in Europa na Denemarken de grootste liefhebber van biologisch eten. In 2015 groeide de consumptie van biologische levensmiddelen met 39% ten opzichte van 2014. In totaal is van al het verkochte voedsel in Zweden inmiddels 7,7% biologisch.
De Zweedse hipsters die SoFo bevolken horen tot de harde kern van de 'ecoconsumenten'. Als ze hun eten al niet bij Urban Deli kopen, verbouwen of maken ze het wel zelf, aldus de Groene Amsterdammer. Vooral bier, worst en zuurdesembrood zijn populair.
En dat laatste zorgt voor een probleem. Om zuurdesembrood te kunnen bakken, heb je een zuurdesemstarter nodig. Die moet je, net als een huisdier, regelmatig te eten geven. Maar wat doe je dan tijdens de vakantie? Urban Deli biedt de oplossing. Voor €30 per week kun je je potje desem laten bewaren, voeden en op temperatuur houden. In het zuurdesemhotel!
Groene Amsterdammer - Zweedse hipsters boeken een zuurdesemhotel
SoFo, afkorting van South of Folkungagatan, is de in de jaren 90 bedachte bijnaam voor de inmiddels onbetwistbaar populairste wijk van Stockholm. Hier viert de hipstercultuur hoogtij. Zweden is in Europa na Denemarken de grootste liefhebber van biologisch eten. In 2015 groeide de consumptie van biologische levensmiddelen met 39% ten opzichte van 2014. In totaal is van al het verkochte voedsel in Zweden inmiddels 7,7% biologisch.
De Zweedse hipsters die SoFo bevolken horen tot de harde kern van de 'ecoconsumenten'. Als ze hun eten al niet bij Urban Deli kopen, verbouwen of maken ze het wel zelf, aldus de Groene Amsterdammer. Vooral bier, worst en zuurdesembrood zijn populair.
En dat laatste zorgt voor een probleem. Om zuurdesembrood te kunnen bakken, heb je een zuurdesemstarter nodig. Die moet je, net als een huisdier, regelmatig te eten geven. Maar wat doe je dan tijdens de vakantie? Urban Deli biedt de oplossing. Voor €30 per week kun je je potje desem laten bewaren, voeden en op temperatuur houden. In het zuurdesemhotel!
Die Zweedse hipsters horen dus niet tot de slimsten. Je kunt zuurdesemstarter op twee manieren bewaren. Ofwel je laat het helemaal indrogen, ofwel je zet het een week voor het vertrek in een goed koude koelkast. Dan voed je het de dag van vertrek nog 1 keer en vervolgens blijft het wel een week of twee, drie goed. Zelfs invriezen zou kunnen. Maar goed, leuk verdienmodel voor dat hotel.