Medisch wetenschapsfinancier ZonMW laat het publiek via Facebook kiezen welk onderzoeksproject de Medische Inspirator, een prijs van € 50.000, moet krijgen. Iedere 'like' is een stem. ZonMW vroeg eerder dit jaar patiëntenorganisaties onderzoeksvoorstellen aan te dragen rond het thema regeneratieve geneeskunde. In totaal waren er 12 inzendingen. Een jury stelde een top-3 op, na beoordeling op kwaliteit van de ingediende projecten. Het gaat om 3 ernstige aandoeningen waar 3 top-wetenschappelijke instellingen onderzoek naar willen doen.

De 3 finalisten hebben inmiddels filmpjes van hun project op de Facebookpagina Patiënt zoekt Onderzoeker gezet waar het publiek kan stemmen. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen op basis van het jury rapport (50%) en de hoeveelheid likes (ook 50%).

Het geld, voor medische begrippen overigens een schijntje, komt uit het patiëntgerichte programma Nieuw en Nodig van ZonMW dat door het ministerie van VWS wordt betaald, aldus de Volkskrant. ZonMW streeft er naar met deze prijs patiëntenparticipatie bij medisch wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. "We zouden niet weten hoe je met een programma dat mikt op patiëntparticipatie dichter bij de patiëntenwereld komt dan via Facebook", zegt een woordvoerder. "Daar zit iedereen." Je kunt tot 1 december stemmen.
Participatie bij wetenschappelijk onderzoek - Nieuws - ZonMw
Reageer
  • Deel
Druk af