De Labour-regering van Wales staat achter het idee om een suikertaks in te voeren om obesitas en diabetes terug te dringen, maar de Conservatieven zijn tegen. Dit meldt The Guardian.

Plaid Cymru, een centrum-linkse politieke partij in Wales, diende een motie in voor een heffing op suikerrijke dranken. Zowel Labour als de Liberale Democraten ondersteunen de motie. De conservatieve partijen spraken zich tijdens het debat uit tegen de motie. Woordvoerder Darren Millar: “De realiteit is dat maar 3% van de geconsumeerde calorieën in Wales uit frisdrank komt. Als we denken dat een paar pennies het verschil maken, vergissen we ons.” Volgens minister van Financiën, Jane Hutt, is de uitdaging om een wet in te voeren die werkt. Eerder bekritiseerde de regering al plannen om de extra inkomsten van de suikertaks te gebruiken voor de inzet van extra artsen. Dat zou immers averechts kunnen uitpakken en mensen juist tot een hogere consumptie van frisdranken aanzetten.

Het zal moeilijk worden om deze heffing door te voeren omdat de regering van Wales niet bevoegd is en een dergelijke maatregel door het parlement van het Verenigd Koninkrijk goedgekeurd moet worden. De Britse regering heeft zich al bij verschillende gelegenheden uitgesproken tegen een suikertaks.
The Guardian - Welsh government backs plan for 'pop tax' on sugary drinks
Reageer
  • Deel
Druk af