De manier waarop vet is verdeeld over het lichaam lijkt een bepalende factor te zijn voor onbeheersbare eetbuien. Vrouwen met een appelfiguur zijn over het algemeen minder tevreden met hun lijf dan vrouwen met een peerfiguur. Dat zou bijdragen aan de eetbuien.

Dat blijkt uit een studie onder 294 Amerikaanse vrouwen. Laura Bernel van Drexel University zegt: “We weten al veel van psychologische factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van verstoord eetgedrag, maar nog weinig over fysieke factoren die helpen voorspellen wie risico loopt op een eetstoornis. Dit onderzoek laat zien dat vetverdeling bij vrouwen een risicofactor is voor het verliezen van controle over wat je eet.”

De onderzoekers volgden de bijna 300 vrouwen gedurende 2 jaar. De vrouwen met een meer centrale vetopslag ontwikkelden vaker binge eating dan vrouwen bij wie het vet meer op billen en bovenbenen werd opgeslagen. Deze eetbuien kwamen in de loop der tijd steeds vaker voor. De vrouwen met een appelfiguur waren minder tevreden met hun lichaam, ongeacht hun totale gewicht of eventuele depressieve symptomen.

Volgens Berner is het mogelijk dat de vetverdeling een biologische invloed heeft, zoals veranderingen in honger- en verzadigingsgevoel.
Daily Mail - How being an apple shape is a self-perpetuating obesity nightmare
Reageer
  • Deel
Druk af