De uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in november en december, die zich inmiddels in bij 66 bedrijven in 7 departementen hebben voorgedaan, hebben de verkopen van foie gras niet doen inzakken. Integendeel.

Van 1 tot 27 december kochten de Fransen in de grote supermarkten voor 168 miljoen euro aan foie gras. Dat was 1,6% meer dan in 2014, meldt Le Figaro. Het aantal verkochte foie gras-eenheden liep wel met 2,8% terug. Dat is volgens onderzoeksbureau IRI te wijten aan een 'verschuiving richting kwaliteit'. De verkopen van gevogelte liepen wel terug.

Volgens de Nederlandse hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren (UU) Arjan Stegeman, is de huidige uitbraak 'geen grote verrassing'. Stegemann wijst er op dat in Frankrijk al jaren de meeste gevallen van laagpathogene volgelgriep voorkomen, aldus Boerderij.

In Nederland kennen we een stringente controle waar ieder pluimveebedrijf jaarlijks minstens één keer wordt onderzocht. "Dan heb je het idee dat je zo'n beetje alles vindt", zegt Stegeman. In Frankrijk worden, volgens Stegeman, laagpathogene besmettingen maar zeer ten dele opgemerkt. "Dus daar circuleren ontzettend veel laagpathogene vogelgriepvirussen." Stegeman ziet in de combinatie van deze frequent voorkomende laagpathogene virussen met de vele eenden- en ganzenbedrijven de verklaring voor het ontstaan én onopgemerkt blijven van de huidige epidemie.
Le Figaro - Grippe aviaire:les ventes de foie gras épargnées
Reageer
  • Deel
Druk af