In Frankrijk is op 3 nieuwe bedrijven hoogpathogene vogelgriep aangetroffen. Een bedrijf waar eenden worden gehouden, bevindt zich in de Dordogne waar ook de eerdere uitbraken werden vastgesteld. De 2 andere getroffen bedrijven, met parelhoenders en eenden, liggen in Les Landes. Ook hier zijn beschermingsmaatregelen getroffen zoals het ruimen van de getroffen bedrijven en het instellen van een quarantainezone van 10-kilometerzone.

De Franse regering heeft sinds de uitbraak zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven de export van levend gevogelte en broedeieren vanuit de Dordogne verboden. Daarnaast is het transport van gevogelte, kuikens en broedeieren maar ook van gevederd wild aan banden gelegd.

Acht landen hebben de import van Frans gevogelte en pluimveeproducten stopgezet. Japan, de grootste importeur van Franse foie gras ter wereld, is één van die landen. Ondanks de steeds opnieuw herhaalde boodschap van de Franse regering dat vogelgriep niet besmettelijk is voor mensen door het eten van eieren, kippenvlees, foie gras of ieder ander levensmiddel.
Le Figaro - Grippe aviaire: les Landes touchées à leur tour
Reageer
  • Deel
Druk af