Bij de introductie van de Schijf van Vijf waagde de NRC zich aan een hoofdredactioneel commentaar op de Schijf. Nederland zou nu tweemaal zoveel groenten moeten gaan eten als het doet, worst zou niet meer mogen en de nieuwe Schijf zou voor een ingewikkelde eetadministratie zorgen.

Volgens Gerda Feunekes van het Voedingscentrum heeft de redactie het niet zo goed begrepen. In een ingezonden brief aan de redactie schrijft ze dit weekend: NRC lijkt teleurgesteld in de nieuwe Schijf van Vijf (hoofdredactioneel commentaar, 24/3), maar we willen graag wat rechtzetten. We adviseren geen ‘dubbele porties groente en fruit’. Alleen de aanbeveling voor groente is verhoogd van 200 naar 250 gram per dag. ‘Worst is verboden’, stelt NRC verder, maar aan verbieden doen we niet.

Je kunt dagelijks wat eten en drinken van producten buiten de Schijf van Vijf. Al gelden daar uiteraard grenzen voor. We hanteren de vuistregel om maximaal vijf keer per dag iets kleins te eten dat buiten de Schijf van Vijf valt. Een ‘complexe wekelijkse administratie’ om producten te tellen mag uitblijven. Het zal eens iets meer, dan weer iets minder zijn.

We hebben wel degelijk de psychologie een plek gegeven in het proces. Een expertgroep van hoogleraren op het terrein van gedrag- en gezondheidspsychologie hielp ons. Uit consumentenonderzoek bleek de Schijf van Vijf goed te begrijpen. ‘Eten is meer dan iets in je maag laten glijden’, stelt het commentaar. Helemaal waar. Op de site bieden we tien gevarieerde dagmenu’s, zodat iedereen kan zien hoe lekker gezond is. We nodigen iedereen uit om zelf te proeven van onze nieuwe adviezen.
NRC - Hoe minder alcohol hoe beter ? en liefst helemaal niet
Reageer
  • Deel
Druk af