Na 15 jaar heropent Vietnam zijn grenzen voor rundvleesproducten uit Frankrijk. In 2000 verbood Vietnam de import van rundvlees uit Frankrijk na de uitbraak van de 'gekke koeien-ziekte' BSE (bovine spongiform encephalopathy). Het nu bereikte akkoord heeft als doel het vertrouwen onder Vietnamese consumenten weer op te bouwen.

Volgens EU Commissaris Cecilia Malmström is het akkoord "goed nieuws voor zowel Vietnam als de EU. Vietnam is een dynamische economie met meer dan 90 miljoen consumenten, een groeiende middenklasse en een jonge en dynamische arbeidsmarkt. De markt heeft veel potentieel en bied talrijke kansen voor de EU-landbouwexport." In 2014 importeerde de EU voor €22,1 miljard goederen uit Vietnam, terwijl de exportwaarde naar Vietnam uitkwam op €6,2 miljard.

In eerste instantie zullen diepvriesproducten van 23 Franse rundvleesproducenten geëxporteerd worden. Op termijn zou ook vers vlees geëxporteerd kunnen worden. Volgens de Franse Association nationale inter-professionnelle du bétail et des viandes (INTERBEV) heeft de traceerbaarheid van Frans vlees de doorslag gegeven. In Frankrijk is vlees 'tot op de koe' te traceren. In Australië, een grote exporteur van rundvlees naar Vietnam, houdt de traceerbaarheid op bij de boerderij.

Frankrijk verloor door de economisch malaise in Zuid-Europa zijn exportmarkten naar Griekenland, Italië en Spanje. Bovendien verloor het land na de MH-17 affaire de Russische markt. Vietnam kan de daardoor ontstane overproductie van het grotendeels extensief grootgebrachte Franse vleesvee absorberen.
Global Meat News - Vietnam opens market to French beef
Reageer
  • Deel
Druk af