Bij zijn eerste optreden als Europees voorzitter van de landbouwraad kreeg Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, gisteren applaus van het het Europees Parlement.

De staatssecretaris zette in een vergadering van de Landbouwcommissie uiteen welke agenda Nederland als voorzitter van EU het komende half jaar zal hanteren.

Van Dam legde nadruk op onder meer vermindering van antibioticagebruik vanuit de zogenaamde One Health-aanpak waarin humane en veterinairen gezondheidsdeskundigen samenwerken. Hij erkende de problemen waarin de varkenshouderij en melkveehouderij zijn terecht gekomen en ziet een probleem in de omvang van boerenbedrijven tegenover grote bedrijven. Hij ondersteunde het kwekersrecht en blijkt "het gevaarlijk te vinden" als "natuurlijke planteneigenschappen" in handen komen van "monopolisten".

De staatssecretaris sprak de vergadering toe in het Engels om zonder vertaling verstaanbaar te zijn voor een zo groot mogelijk aantal leden. Ook in antwoord op in het Nederlands gestelde vragen door Nederlandse parlementariërs bleef hij Engels spreken.
Boerderij - Applaus voor Van Dam in EU-parlement
Reageer
  • Deel
Druk af