Vandaag lanceert STIVA de website alcoholrichtlijn.nl . Op de site legt STIVA, de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie, waarin de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedestilleerde dranken verenigd zijn, 'de wetenschappelijke twijfel' uit bij de nieuwe alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad. STIVA roept op tot eenduidigheid.

In november maakte de Gezondheidsraad bekend het alcoholadvies aan consumenten uit 2006 - ‘drink met mate’ - te wijzigen in ‘drink geen alcohol’. Nederlandse en buitenlandse wetenschappers stellen dat de afgelopen tien jaar geen nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn gepubliceerd die deze strengere norm rechtvaardigen. Op de site leggen wetenschappers verder uit waarom er twijfel bestaat over de nieuwe richtlijn.

Volgens STIVA loopt Nederland met het strenge advies 'internationaal volstrekt uit de pas'. Andere landen, die zich baseren op dezelfde wetenschappelijke data, geven mildere adviezen, zoals 'minder dan twee glazen per dag' in het Verenigd Koninkrijk of 'vier glazen per dag' in Canada. Daarnaast vindt STIVA dat de Gezondheidsraad niet eenduidig is in haar advies. Zo staat er in de richtlijn dat matig alcoholgebruik goed is voor de gezondheid, terwijl in de praktische vertaalslag mensen geadviseerd worden niet te drinken.

"De wetenschappelijke eenduidigheid die er heerste, is door de nieuwe richtlijn op losse schroeven komen te staan. Wij zien graag dat de twee wetenschappelijke kampen met elkaar de dialoog aangaan over de nieuwe richtlijn. Zowel de consument als de samenleving is gebaat bij een eenduidige visie op alcoholconsumptie", aldus Peter de Wolf, directeur van STIVA.
Reageer
  • Deel
Druk af