Wanneer de bacterie Listeria monocytogenes blootgesteld wordt aan licht, activeert hij beschermingsmechanismen waardoor hij langer in leven blijft. Dat stelt onderzoeker Christopher Andersson van de Umeå Universiteit in zijn proefschrift, waarop hij morgen verwacht te promoveren.

Listeria is een bacterie die van nature overal voorkomt. Als mensen hem via hun voedsel, bijvoorbeeld rauwmelkse kazen of vleeswaren, binnenkrijgen, kan hij voor infecties zorgen, die gevaarlijk kunnen zijn. Gezonde personen ondervinden meestal niet meer dan wat darmproblemen, maar bij kwetsbare groepen, zoals ouderen of zwangere vrouwen, kan de bacterie de dodelijke ziekte listeriose veroorzaken.

De ontdekking kan gevolgen hebben voor de voedingsindustrie, waar in het donker bewaren - of verwerken - preventief zou kunnen werken tegen besmettingen. Andersson beschrijft in zijn proefschrift ook de ontdekking van twee moleculen die er voor kunnen zorgen dat de mate waarin de bacterie iemand ziek kan maken, minder wordt. “Hopelijk kan deze nieuwe kennis over hoe licht en deze moleculen de bacterie beïnvloeden, in de toekomst worden gebruikt om de verspreiding van Listeria te voorkomen en om listeriose te behandelen”, zegt Andersson.
ScienceDaily - Increased risk of bacterial infection if food is exposed to light - Umeå University, Sweden
Reageer
  • Deel
Druk af