De Duitse krant Zeit Online kent een lezersvragenrubriek, Stimmt's. Dit weekend verscheen daarin de vraag of het waar is dat alcohol een voedselvergiftiging kan voorkomen.

Praktijktest
Daar blijkt inderdaad bewijsmateriaal voor te zijn. In mei 2000 liep meer dan de helft van de 120 gasten bij een feestbanket in het Spaanse Castellón een salmonella-besmetting op. Aanleiding voor arts Juan Bellido-Blasco van het Centro de Salud Pública zijn theorie uit te testen. Bellido-Blasco vermoedde dat alcohol het lichaam kan beschermen tegen dit soort infecties. Dus ondervroeg hij de 120 gasten naar hun alcoholinname en nam hij monsters van het eten en de ontlasting van de gasten.

Meer alcohol, minder zieken
Wat bleek? Van de gasten die geen alcohol genuttigd hadden, was 95% besmet geraakt. Van degenen die tot 40 gram alcohol (3 glazen wijn) binnengekregen hadden, raakte 78% besmet. Maar van degenen die nog meer gedronken hadden, werd maar de helft ziek.

Bellido-Blasco publiceerde zijn resultaten in het tijdschrift Epidemiology. Hij sloot ermee aan bij een eerder Amerikaans onderzoek uit 1996, dat vaststelde dat de genuttigde alcoholische drank tenminste 10% alcohol moest bevatten om daadwerkelijk effectief te zijn.

Dus, klopt het? Het antwoord op die vraag lijkt dus 'ja' te zijn. Ben je bang een voedselvergiftiging op te lopen? Een paar stevige borrels zouden dat gevaar wel eens in de kiem kunnen smoren. Let wel, alcohol - zelfs in de vorm van rode wijn - mag volgens de wetenschap niet gezond meer heten.

Fotocredits: 'blind vodka tasting', Rick
Dit artikel afdrukken