Daniel Giusti, sinds 2013 chefkok van Noma, maakt een opmerkelijke carrière-switch. Hij verruilt de haute-cuisine van een van 's werelds beste restaurants, waar de rekening voor 2 personen kan oplopen tot $800, voor schoollunches die net iets meer dan $3 per kind mogen kosten. Volgens de Washington Post verhuist Giusti aan het eind van de maand van Kopenhagen naar Washington, D.C. om daar de start-up Brigaid te lanceren met als doel Amerikaanse schoolkinderen gezonder en lekkerder eten te geven.

Giusti is niet de eerste chefkok die schoollunches gaat aanpakken. In de VS gingen verschillende initiatieven hem al voor, gesteund door First Lady Michelle Obama. In Groot-Brittannië kennen we natuurlijk Jamie Oliver die zich sterk maakt voor gezonde lunches op scholen. Het verschil zit in het totaalplaatje. Giusti wil de keuken terugbrengen in de scholen door nieuwe keukens te installeren of bestaande op te knappen. Die keukens wil hij bemannen met fulltime chefkoks. Zo streeft hij er naar Amerikaanse schoolleerlingen eten voor te zetten van hogere kwaliteit, hen ondertussen iets te leren over eten en koken en over het maken van betere voedingskeuzes voor de rest van hun leven. Volgend najaar moet het eerste Brigaid pilotprogramma van start gaan.

De chefkok heeft nog wel een aantal hindernissen te nemen, zoals werven van investeerders, zijn weg vinden in de gecompliceerde schoollunch-politiek, overtuigen van kieskeurige kinderen en de jungle van de regels rondom het federale National School Lunch Program - een wereld waarin pizzasaus telt als een 'groente'.
Washington Post - A top chef from a world-famous restaurant wants to fix America?s school lunches
Reageer
  • Deel
Druk af