Voedselproducent General Mills roept 20 miljoen kilo onbewerkte bloem terug, op verdenking van besmetting met E.coli. Sinds begin dit jaar zijn al 46 mensen in 21 staten in de VS ziek geworden en de 2 gevonden E.coli-stammen zijn herleid naar de productiefaciliteit van General Mills in Missouri. De exacte besmettingswijze wordt nog onderzocht. Om alle problemen vóór te zijn, raden de Food and Drug Administration én General Mills consumenten aan geen rauw koekjesdeeg of rauw beslag te proeven of te eten. De ziekmakende bacterie verdwijnt bij het bakken. General Mills produceert jaarlijks zo'n 1,1 miljard kilo bloem.
Lees ook
- 1 Sponsorloop met buikloop 28 apr 2019
-
2
+Poepbacterie besmette 23 slaboerderijen via één irrigatiekanaal 8 nov 2018
- 0 Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit handhaaft veiligheid voedingssupplementen niet 17 okt 2018
- 2 In de VS tweehonderd miljoen eieren teruggehaald uit angst voor salmonella 17 apr 2018
-
3
+Waarom je geen koekjes kunt bakken van Ben & Jerry’s Cookiedough 30 nov 2017
- 0 Kaasmakers VS hopen op tolerantere regels voor rauwmelkse kaas 28 sep 2017
- 4 Gemalen golfballen belanden in bevroren aardappelblokjes 24 apr 2017
- 0 Jumbo roept rundertartaarproducten terug om E. coli 21 sep 2016
- 0 Starbucks haalt kalkoenpanini’s terug uit E.coli-voorzorg 7 dec 2015
- 15 Cola’s vermijden kankerclaim 9 mrt 2012
De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumerreports.org wijst op 5 manieren waarop je ziek kunt worden van besmette bloem. Om niet vrolijk van te worden....
1. rauw deeg en beslag, zoals al gemeld. Maar denk ook aan deegballetjes die je aan kinderen geeft om mee te spelen, of het bewaren van rauw deeg of beslag in de directe nabijheid van andere etenswaren
2. brooddeeg en huis-tuin-en-keuken-knutselmaterialen waar bloem in gebruikt wordt. Als je je er als bewuste moeder al aan waagt, zorg voor extra handenwassen en schoonmaakrondes
3. recepten-zonder-te-bakken, zoals glazuur, truffels en 'arretjescake'. Vermijd recepten met bloem of bak die koekjes gewoon
4. besmette werkoppervlakken of eetplekken. Bloem verstuift gemakkelijk en kan dus in contact komen met ander - rauw - voedsel in de buurt van snijplanken, schalen en borden
5. voorraaddozen - vooral als daar nog een restje - mogelijk besmette - bloem in zit.
Overdreven of gewoon voorzichtig?