Bloedworst, black pudding, zou wel eens hét nieuwe superfood van 2016 kunnen worden. Uit een onderzoek door de website MuscleFood.com blijkt dat black pudding onverwacht meelift op de trend van gezond eten. Behalve zeewier, zwarte bonen, avocado-olie, het oergraan teff en berkenwater zal naar verwachting in 2016 ook black pudding de winkels uitvliegen.

Bloedworst is in grote delen van Groot-Brittannië een normaal onderdeel van een uitgebreid ontbijt. De worst, gemaakt met varkensbloed en havermout(meel), is rijk aan eiwitten, kalium, calcium, magnesium en vooral ijzer en zink, waar mensen al gauw niet genoeg van binnen krijgen. Darren Beale van MuscleFood.com zegt: "Het is geweldig om over al dat nieuwe onderzoek te beschikken dat de verborgen kwaliteiten van eten aan het licht brengt. We kunnen niet wachten hoe deze nieuwe trends gaan uitpakken."

Een eerste teken van de groeiende populariteit ervoer black pudding-producent Charles Macleod Butchers op een van de Schotse eilanden. Op de dag na Nieuwjaar kreeg hij 40 bestellingen voor black pudding. Normaal zijn dat er zo'n 5.

Macleod maakt overigens de sinds 2013 Europees beschermde Stornoway Black Pudding. "Het is opvallend omdat black pudding, gezien de ingrediënten, niet altijd als gezond beschouwd wordt. Maar het barst van het ijzer en eiwitten dus het is fijn te zien dat het daarvoor nu erkenning krijgt. Black pudding is low-carb, met veel eiwitten en geen suiker. Je hoeft er maar een klein beetje van te eten omdat het zo goed verzadigt en dus krijg je je ijzer al met een kleine portie binnen", zegt een woordvoerder van de slagerij.
Daily Mail - 2016's new superfood? Black pudding
Reageer
  • Deel
Druk af