In Afghanistan is na anderhalf jaar vertraging sinds kort een zuivelfabriek met Nederlandse wortels van start gegaan. De Nederlandse ambassadeur Henk Jan Bakker opende de zuivelfabriek van Mido Dairy, geleid door de Nederlands-Afghaanse ondernemer Mirwais Momand. Hij ging een joint-venture aan met het familiebedrijf Van den Heuvel Dairy and Food Equipments, dat verwerkingsinstallaties maakt.

De zuivelfabriek zou aanvankelijk in het voorjaar van 2014 opengaan, maar stuitte op talloze problemen bij het importeren van de onderdelen. Dat moest deels via Rusland en deels via Iran gebeuren. "Dan krijg je dus te maken met meerdere landen met allemaal hun eigen douaneregels. In sommige landen moet je van elk klein onderdeeltje precies het gewicht opschrijven, de afmeting en de prijs. Bij een complete melkfabriek kost dat veel tijd. Er zit alleen al kilometers pijpleiding in zo’n fabriek. Dat de bureaucratie zo groot zou zijn, hadden wij als jong bedrijf niet verwacht', aldus Momand.

Mido Dairy biedt werk aan 100 mensen en heeft voldoende capaciteit om 40.000 liter melk te verwerken tot verse yoghurt. Het is de bedoeling dat binnen 3 jaar het aantal aanleverende melkveehouders van 200 nu uitgroeit tot 500 à 700 boeren, meldt het FD. Op dit moment voorzien de 4 miljoen inwoners van Kaboel in hun zuivelbehoefte door lang houdbare producten te importeren uit Pakistan, India, Iran en Dubai. "Onze producten zijn goedkoper, omdat we lokaal produceren", zegt Momand vol vertrouwen. En vers, natuurlijk.
Het Financieele Dagblad - Nederlanders openen grootste zuivelfabriek van Afghanistan
Reageer
  • Deel
Druk af