Tot en met september van dit jaar exporteerde Nederland 8,5% meer kaas dan in de vergelijkbare periode een jaar geleden. Dat is opmerkelijk, omdat de export van melkproducten van de hele EU 6% achterblijft bij die van vorig jaar, als gevolg van de Russische boycot op agrarische producten. De Nederlandse export van kaas bleek tijdens de eerste 4 maanden na de Russische importstop het zwaarste slachtoffer van de boycot. Rusland zette de invoer van agrarische producten uit de VS en EU in augustus 2014 stop en verlengde de maatregel afgelopen augustus voor een jaar.

Uit cijfers van het Europese Milk Monitoring Observatory (MMO) meldt dat Nederland in de eerste 9 maanden van 2015 ruim 100.000 ton kaas exporteerde, tegen 92.000 ton over diezelfde periode in 2014. De waarde van de export ligt wel lager dan vorig jaar, schrijft Boerderij. De export binnen Europa daalde. Sinds het wegvallen van Rusland als grootste afnemer van Nederlandse kaas ligt de grootste exportstroom van Nederlandse kaas naar Japan, gevolgd door de VS en vervolgens naar 'een hele reeks Noord-Afrikaanse bestemmingen'.

Het meest succesvolle Nederlandse zuivelexportproduct blijkt boterolie. De export daarvan steeg met 420%, van 5.700 ton naar 29.700 ton. Ook de export van gecondenseerde melk steeg fors, met 21%. De export van weipoeder blijft achter bij die van vorig jaar, aldus MMO.
Boerderij - Kaasexport hoger ondanks Russische boycot
Reageer
  • Deel
Druk af