De afgelopen 5 jaar zijn er in Amsterdam per saldo 400 restaurants bijgekomen. Op dit moment telt de hoofdstad 1839 restaurants, ruim 27% meer dan 5 jaar geleden. In 1994 waren er nog zo'n 900 restaurants in Amsterdam. In 2015 openden 209 eetgelegenheden de deuren en hingen 106 restauranthouders de lier aan de wilgen. Dat komt overeen met 4 nieuwe restaurants per week en laat zien dat Amsterdam het 'dipje' van de crisis razendsnel achter zich laat.

Lennert Rietveld van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners verklaart de groei als volgt: "De consumentenmarkt én de zakelijke markt groeien, zowel door het toenemend aantal inwoners, als door een toenemend aantal kapitaalkrachtigen. Het gaat ook heel goed met het toerisme in de stad". Volgens Rietveld vindt de grootste groei plaats in het laagdrempelige restaurantaanbod, 'fast-casual en gastrobarachtig'.

Tegenover de hausse van nieuwe eetgelegenheden staat een duidelijke krimp van het aantal kroegen, constateert Het Parool op basis van cijfers van de Kamers van Koophandel.

Het Financieele Dagblad - Amsterdam is ?hot? en krijgt er wekelijks vier nieuwe restaurants bij
Reageer
  • Deel
Druk af