Onderzoekers van de Universiteit Wageningen onderzochten voor het eerst de effecten van microplastics op landecosystemen. Ze toonden aan dat microplastics een negatief effect hebben op aardwormen (Lumbricus terrestris). De aardwormen eten microplastics op, poepen ze uit en verspreiden de minuscule plastic deeltjes zo naar diepere bodemlagen. Uit de experimenten blijkt dat de wormen die worden blootgesteld aan microplastics, langzamer groeien en minder diepere tunnels graven. Dit kan invloed hebben op de bodemvruchtbaarheid, uitgaande van de gedachte “veel wormen, goeie grond”.

De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de mechanismen rondom en effecten van microplastics op het land omdat ophoping van microplastics in de voedselketen een groot risico kan betekenen. De plasticdeeltjes komen in de bodem via bijvoorbeeld afval of rioolwater.

Volgens schattingen is ongeveer 80% van het plastic in de oceanen afkomstig van het land. Violette Geissen, leider van het onderzoekteam, zegt: "Het is dus waarschijnlijk dat dit plastic eerst problemen op het land veroorzaakt”.
WUR - Effect van microplastics voor het eerst op ecosysteem op land aangetoond
Reageer
  • Deel
Druk af