De EFSA, de Europese voedselveiligheidsautoriteit, en de ECDC (de Europese organisatie voor ziektepreventie en -beheersing) maakten bekend dat in 2014 10% meer gevallen van besmetting met campylobacter zijn vastgesteld in de EU. Ook listeria-besmettingen namen toe met 16%, hoewel de absolute gevallen aanzienlijk geringer waren. De ECDC spreekt zijn zorgen uit. Kennelijk wordt er in de voedselketen ergens niet goed opgelet. Daarom zou betere controle nodig zijn.

Duitsland blijkt de belangrijkste bron van besmettingen. Andere grote EU-landen als Frankrijk, Engeland, Spanje en Italië hadden minder last.

Het aantal gevallen van salmonellabesmetting blijkt sinds 2008 met 44% te zijn teruggelopen. Dit zou het gevolg zijn van strenge controle, zegt Globalmeatnews.

Toch blijkt Duitsland relatief het meest te lijden onder niet alleen campylobacter, maar ook onder besmetting met listeria en salmonella. In alle gevallen lijken naast Duitse producten, kip, gedroogde worst en vlees in kant-en-klaar maaltijden de grootste bron van zorg.
Global Meat News - Cases of campylobacter in EU on the rise
Reageer
  • Deel
Druk af