Laura Viester ontwikkelde VIP, een gezondheidsprogramma voor bouwpersoneel dat gericht is op het verminderen en voorkomen van lichamelijke klachten en overgewicht. Het programma blijkt de eerste 6 maanden goed te werken. Na 12 maanden is er geen verschil meer tussen mensen die het programma volgen en mensen die dat niet doen, schrijft Food Holland.

Bouwvakkers kregen een toolbox met informatie en materialen, zoals een stappenteller, om een gezonde leefstijl te bevorderen. Bovendien maakte de werknemers met behulp van coaches een plan voor voeding en beweging. Op korte termijn zag Laura Viester, die het programma ontwikkelde, positieve effecten op de leefstijl en het lichaamsgewicht van de werknemers. Zo dronken ze minder frisdrank en nam hun middelomtrek af.

Na 12 maanden vond Viester de positieve effecten niet meer terug. Ze concludeert dat de effectiviteit op lange termijn alleen te realiseren is door extra hulp van buitenaf, bijvoorbeeld door extra hulp van de werkgever en de inrichting van de werkomgeving. Die moet een ongunstig eetpatroon buiten bereik brengen en zorgen voor gezonde beweging.
Foodholland - abcFoodHolland Nieuws: Leefstijlprogramma bouwvakkers zijn alleen in eerste zes maanden effectief
Reageer
  • Deel
Druk af