De Franse dierenrechtenorganisatie L214 legde reeds tweemaal onprofessionele, onnodige wreedheid in Franse slachthuizen vast. De eerste keer gebeurde dat in Alès. De tweede keer in Le Vigan. Beide slachthuizen bevinden zich in de zuid-Franse provincie Gard. Beide slachthuizen bedienen kleine slagers en lokale veehouders. Het tweede slachthuis was biologisch gecertificeerd. De abattoirs slachtten verschillende diersoorten op dezelfde slachtlijn. Beide zijn inmiddels gesloten

Ditmaal ontmaskert L124 opnieuw een kleinschalig slachthuis dat de lokale ambachtelijke markt bedient. Behalve biologisch gecertificeerd vlees, produceert dit slachthuis ook gecertificeerd vlees voor het kwaliteitslabel Label Rouge. Het gaat om het abattoir van Mauléon-Licharre in Frans Baskenland. Er werken 33 mensen.

Het slachthuis omschrijft zichzelf als 'volledig toegewijd aan kwaliteit.'

De beelden tonen onder meer gesmijt met dieren, het doodslaan of verdoven van dieren door middel van een metalen staaf vanwege mankerende elektrische verdoving, te wijde boxen voor het schieten van kalveren waardoor te vaak wordt gemist. Het bewegen van reeds verbloede dieren mag niet worden gezien als een reprise van bewustzijn, zoals de video abusievelijk vermeld.

De burgemeester en prefect hebben het slachthuis voor onbepaalde tijd gesloten. Minister van landbouw Stéphane le Foll heeft een regionaal onderzoek naar het naleven van de dierenwelzijns regels in de in Frans Baskenland gelegen slachthuizen gelast. Dat onderzoek moet binnen een maand worden gestart.

De beelden zijn niet plezierig om naar te kijken zegt de jonge schrijver Jean Baptiste Del Amo bij zijn introductie van de video die L124 exclusief ter beschikking stelde aan Le Monde. Hij is zelfs gestopt met het eten van lokaal, ambachtelijk, biologisch en Label Rouge vlees.

Le Monde - L?abattoir du Pays basque fermé après la découverte d?actes de cruauté
Reageer
  • Deel
Druk af