Met ingang van 1 januari mogen in de Amerikaanse staat Iowa levende kippen weer zonder restricties naar shows, veilingen, een nieuwe boerderij of de slacht. Sinds mei 2015 was dat verboden, als maatregel tegen de vogelgriep. De VS werd vorig jaar getroffen door de grootste uitbraak van hoogpathogene vogelgriep aller tijden. De vogelgriep breidde zich in de loop van 6 maanden uit naar 15 staten en zorgde voor de vernietiging van 48 miljoen kippen en kalkoenen.

Iowa was de staat die het meest te lijden had onder de uitbraak. Er werden 32 miljoen dieren geruimd, het merendeel leghennen. Sinds juni waren in Iowa geen nieuwe gevallen van vogelgriep meer geconstateerd.

In de VS is het houden van hobbykippen erg populair. Organisatoren wrongen zich de afgelopen maanden in allerlei bochten om pluimveeshows toch aantrekkelijk te houden voor vogelamateurs. Zo werd er gejureerd op basis van foto's, dode kippen of algemene kippenkennis. Volgens een country fair-organisator staan de eigenaren te trappelen om weer in de showring te mogen verschijnen met hun favoriete vogels.
GlobeGazette - Iowa to lift ban on poultry shows, live auctions
Reageer
  • Deel
Druk af