Het is vandaag World Toilet Day. De dag is in 2013 door de VN in het leven geroepen om mensen bewust te maken van hoe het met sanitaire voorzieningen wereldwijd gesteld is en van de gevaren die daarmee samenhangen. Meer dan 1 miljard mensen doen hun behoefte in de openlucht bij gebrek aan enige voorziening, voor 2,4 miljard mensen schieten de sanitaire voorzieningen tekort.

NBCNews publiceert ter gelegenheid van World Toilet Day een fotoreportage met toiletgelegenheden over de hele wereld. Ook vluchtelingenkampen ontbreken niet. De Daily Mail focust op China, een land met een discutabele reputatie op het gebied van zijn toiletvoorzieningen. Voor de onschuldige toerist is het vinden van een openbaar toilet al een avontuur op zich. Heb je eenmaal toilet gevonden, dan is het nog maar de vraag hoe het met de hygiëne ter plekke is gesteld.

Ondernemende Chinezen hebben dit 'gat in de markt' ontdekt. Ze bouwen 'thema-toiletten'. De meest extravagante bouwsels komen voorbij in deze fotoreeks: van een toilettenkasteel via een reuzencamera of olifant tot een UFO: openbaar toiletbezoek in China blijft avontuurlijk. In de rijke wereld staan de zegeningen van het toilet en riolering inmiddels ter discussie. Ze zorgen zonder enige twijfel voor de meest belangrijke hygiëne in de menselijke geschiedenis. Tegelijk zorgen ze er ook voor dat we de natuurlijke nutriëntencyclus helemaal doorbreken en voor de landbouw kostbare mest naar de oceanen afvoeren.
The Guardian - World Toilet Day 2015: the fight for global access to effective sanitation
Reageer
  • Deel
Druk af