Meer dan de helft van de Spaanse werkende mensen met obesitas blijkt een goede metabole gezondheid te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van het Hospital del Mar onder 451.432 mensen. Vooral vrouwen en jongere mensen zijn metabool gezond, doen vaker aan sport en zijn minder vaak rokers of zware drinkers.

Van de ruim 450.000 deelnemers aan het onderzoek waren er 70.053 (15,5%) obees op basis van hun BMI. Van deze mensen mocht 55,1% metabool gezond worden genoemd.

Bij de mensen met overgewicht lag het percentage op 87,1%; van de mensen met een normaal gewicht verklaarden de onderzoekers 97,8% metabool gezond. In de categorie ondergewicht had 99,5% een goede metabole gezondheid. De factoren die bepalend zijn voor metabole ongezondheid bleken BMI, leeftijd, hoog cholesterol, mannelijk geslacht, roker of drinker en een gebrek aan fysieke activiteit.

Metabole gezondheid hing af van de middelomtrek, triglyceriden- en cholesterolwaarden, bloeddruk en nuchtere bloedsuikerspiegel. Mensen werden als metabool gezond beschouwd als ze bij 2 of minder van deze criteria afwijkende waardes hadden. Bij strengere hantering van de criteria – dat deelnemers op geen van de vijf criteria afwijkende waardes hadden – bleek geen van de obesen metabool gezond te zijn.
BMC - BMC Public Health
Reageer
  • Deel
Druk af