Dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen over het omstreden 'fracking' bij gaswinning. Bij fracking worden water en chemicaliƫn onder hoge druk in de bodem gebracht om gas te kunnen winnen. Sinds de aardbevingen in Groningen is de weerstand onder de bevolking gegroeid vanwege de schade aan gebouwen.

De toezichthouder heeft onderzoek gedaan naar alle 338 'fracks' sinds de jaren vijftig in ons land. Daaruit concludeert de organisatie dat er "voor zover bekend geen nadelige gevolgen zijn geweest voor mens en milieu."

Milieubewegingen zijn tegen fracking vanwege de mogelijke vervuilende effecten op bodem en grondwater. Een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief van regeringspartij PvdA, riep minister Henk Kamp geen fracking meer toe te staan in afwachting van het onderzoek. Daarop besloot de NAM, een joint venture van Shell en ExxonMobil, voorlopig af te zien van het gebruik van de methode om gasresten te winnen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen is ook van mening dat het toezicht en de maatregelen om fracking beheersbaar te houden naar de huidige inzichten "solide en voldoende" zijn.
NOS - 'Fracken naar aardgas geen probleem'
Reageer
  • Deel
Druk af