Bij Human Concern, het Centrum voor Eetstoornissen in Utrecht, kunnen mensen zelf ervaren hoe het is om te leven met een eetstoornis. De GGZ-instelling laat tijdens voorlichtingsbijeenkomsten mensen door middel van Virtual Reality-films zelf in de schoenen stappen van iemand met bijvoorbeeld anorexia.

De instelling maakte de Virtual Reality-films samen met (oud-)cliënten en therapeuten om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te geven van het leven met een eetstoornis. De naasten van mensen met een eetstoornis kruipen dankzij een 3-D videobril en koptelefoon letterlijk in het hoofd van iemand met bijvoorbeeld anorexia of boulimia. Ze beleven de onderliggende gedachtes en gevoelens mee en kunnen zich beter voorstellen hoe het is om een eetstoornis te hebben.

Directeur van Human Concern Carmen Netten legt uit dat mensen met een eetstoornis zich onbegrepen en geïsoleerd voelen. Ze horen vaak dat ze gewoon weer moeten gaan eten. "Het is belangrijk dat we deze technologie toepassen, zodat mensen met een eetstoornis wél empathie gaan ontvangen", aldus Netten.
AD - 'Je bent slecht': Virtual reality toont hoe het is om anorexia te hebben
Reageer
  • Deel
Druk af