Een glutenvrij eetpatroon verlaagt niet het risico op hart- en vaatziekten. De kans is groter dat glutenvrij eten juist een vergroot risico oplevert voor de hartgezondheid door een gebrek aan volle granen, vezels en vitamines in de voeding. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie onder 65.000 mannen en 45.000 vrouwen. De onderzoekers analyseerden de gegevens over hun eetpatroon over een periode van 26 jaar. Ze vonden geen relatie tussen de gluteninname en het risico op hart- en vaatziekten. Verdere analyse van de gegevens bracht naar voren dat mensen met een glutenvrij eetpatroon minder volle granen consumeren, die juist geassocieerd zijn met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten.
Gluten-Free Diet Doesn't Protect Against Heart Disease
Lees ook
-
1
+‘Glutenvrij dieet geeft groter risico op obesitas’ 14 mei 2017
- 1 ‘Glutenvrij dieet geeft groter risico op obesitas’ 14 mei 2017
-
0
+‘Eet niet glutenvrij als het niet nodig is’ 3 mei 2017
- 0 Amerikanen eten vaker glutenvrij, coeliakie blijft stabiel 9 sep 2016
-
6
+‘Glutenvrij eten niet zonder meer gezond’ 18 mei 2016
- 0 Gluten in je afwasmiddel - doe mij maar speculaas 19 nov 2015
- 7 ‘Eidooierpil maakt glutenintolerantie onschadelijk’ 23 jul 2015
- 4 Glutenvrije verkopen met 63% gestegen in de VS 1 dec 2014
- 14 Overgevoeligheid voor gluten bestaat, een beetje 5 jul 2014
- 18 Coeliakie-vereniging: ‘Glutenvrij is een modeverschijnsel’ 26 nov 2013
Ook het Voedingscentrum schaart zich in een reactie achter de uitkomsten van dit onderzoek. De uitkomsten sluiten aan op de adviezen van het Voedingscentrum; eet voldoende volkoren producten en volg alleen een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie is gesteld.