De Zweedse National Food Agency (NFA) en het Poison Information Centre waarschuwen voor het gebruik van puur cafeïne-poeder. Dit poeder vormt een groot risico op overdosis en vergiftiging, meldt Nutra Ingredients.

Eén enkele theelepel van dit poeder in producten kan een hoeveelheid cafeïne leveren die gelijk staat aan 28 kopjes koffie. Een gemiddeld kopje koffie bevat 95 mg cafeïne, een blikje Red Bull bevat 80 mg per 250 ml. De European Food Safety Authority stelt dat meer dan 400 mg cafeïne per dag of meer dan 200 mg binnen twee uur een gezondheidsrisico vormt.

“Slechts 1 product dat pure cafeïnepoeder bevat, benoemde op de verpakking een maximale hoeveelheid die genuttigd mag worden. De hoeveelheden pure cafeïne in een product zijn moeilijk te meten en een kleine afwijking in de meting kan grote gevolgen hebben,” zegt Emma Halldin van de NFA. Vorig jaar waarschuwde de Food and Drug Administration (FDA) in de VS al voor producten met puur cafeïnepoeder: “Pure cafeïne is een sterk opwekkend middel en kan in kleine hoeveelheden leiden tot een onverwachte overdosis. Ouders moeten zich ervan bewust van zijn dat deze producten aantrekkelijk zijn voor jonge mensen,” aldus de FDA.

Zweden waarschuwt nu dat een hoeveelheid van 600 gram kan leiden tot onaangename symptomen als aanhoudend overgeven, toevallen en hartritmestoornissen, die kunnen leiden tot ziekenhuisopnames.
NutraIngredients - 28 coffees in 1 teaspoon: Sweden issues powdered caffeine warning
Reageer
  • Deel
Druk af